Ciorbă de perişoare cu leuştean

ciorba perisoare jpeg

Ştiai că datorită faptului că leuşteanul are numeroase proprietăţi curative, a fost considerat de romani o iarbă magică? Leuşteanul nu este doar o simplă legătură de verdeaţă, el este un adevărat aliment-medicament, fiind utilizat nu numai pentru aromatizarea mâncărurilor, ci şi ca adjuvant în tratarea anumitor boli.

Ingrediente (4-5 porţii)

1 rasol de vită 2 linguri orez 1 dovlecel 2 roşii descojite sau 1 lingură bulion 1 l borş 1 pahar smântână, opţional 1 legătură leuştean

500 g carne tocată

1 cartof

1 roşie

1 ceapă

2 linguri orez

1 ou

1 lingură pătrunjel şi mărar tocate

sare

piper

Mod de preparare

Amesteci ceapa tăiată mărunt cu verdeaţa, carnea tocată, orezul, oul, sare şi piper, după gust, apoi adaugi cartoful şi roşia date prin răzătoare. Omogenizezi şi, cu mâna umedă,

formezi perişoare pe care le pui pe un blat.

Speli rasolul de vită şi îl pui la fiert în trei litri de apă. Spumuieşti şi ţii pe foc până fierbe carnea. O scoţi din oală şi o păstrezi pentru un alt fel de mâncare. Adaugi, în zeamă, dovlecelul, roşiile descojite şi tăiate cubuleţe, orezul, morcovii daţi prin răzătoarea mare şi laşi la fiert 15 minute. Adaugi în zeamă perişoarele şi, dacă e cazul, sare, şi ţii la fiert până când perişoarele se ridică la suprafaţă. Torni borşul fiert separat şi mai laşi pe foc 10 minute ca să se combine aromele. Opreşti focul şi presari leuşteanul tăiat fin. Serveşti ciorba, dacă vrei, cu smântână.