Ciorbă de pui rădăuţeană
A doua reţetă propusă de noi în meniul bucovinean este ciorba de pui rădăuţeană, foarte gustoasă şi rapid de preparat. Este o reţetă preluată de la Buna din comuna Frumosu din Bucovina, o reţetă predată din mamă în fiică şi respectată cu sfinţenie pentru a ieşi ciorba bună.
Ciorbă de pui rădăuţeană - Ingrediente (6 porţii)
1 piept de pui 300 g ciuperci 1 ţelină 1 păstârnac 3 morcovi 2 cepe 3 gălbenuşuri 4 căţei de usturoi oţet 1 lingură făină albă 500 ml smântână 1 legătură pătrunjel verde tocat fin sare piper ulei
Ciorbă de pui rădăuţeană - Cum se prepară
Speli pieptul de pui şi îl pui la fiert cu cepele, ţelina, doi dintre morcovi şi păstârnacul spălate şi tocate. Spumezi. După ce au fiert, strecori supa, tai pieptul de pui fâşii subţiri, iar legumele le treci prin sită şi le torni înapoi în oală.
Separat, speli bine ciupercile (în Bucovina, gospodinele pun hribi) şi le pui la fiert în alt vas. După ce au fiert, le tai pe lung şi le adaugi în zeamă.
Razi morcovul rămas, îl căleşti în ulei şi îl pui în oală. Baţi smântâna cu gălbenuşurile, făina şi un polonic de zeamă fierbinte. Amesteci bine şi le torni în supă, împreună cu usturoiul făcut mujdei şi cu oţet după gust.
Adaugi sare şi piper, mai dai câteva clocote, să se combine aromele şi opreşti focul. Speli şi toci fin pătrunjelul şi îl presari în ciorbă.