Colac cu nucă, cacao şi stafide

colac stafide nuca cacao jpeg

Ne pregătim pentru masa de Paşte, iar ideile de meniu dau năvală peste noi. Iată o idee ghiduşă, tradiţională, o reţetă de colac cu nucă , cacao şi stafide care poate înlocui sau însoţi cozonacul.

Ingrediente pentru colac cu nucă, cacao şi stafide

Pentru aluat 700 g făină 300 ml lapte 200 g zahăr 2 ouă 3 gălbenuşuri 40 g drojdie 150 ml ulei coajă rasă de lămâie şi de portocală 2 linguri rom 1 pacheţel zahăr vanilat

200 g nucă măcinată

1 lingură cacao

100 g stafide

200 g zahăr

2 albuşuri

1 ou pentru uns coroniţa

Mod de preparare pentru colac cu nucă, cacao şi stafide

Se cerne făina într-un castron mare, se pune ­drojdia înmuiată în puţin lapte, se adaugă, treptat, laptele ­călduţ, zahărul, coaja rasă de citrice şi se frământă uşor. Se adaugă pe rând ouăle, gălbenuşurile, ­romul, zahărul vanilat şi uleiul, la temperatura camerei. Se frământă bine până se desprinde alua­tul de pereţii castronului şi se lasă să ­crească o oră, la loc cald.

Între timp, se pregăteşte umplutura. Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă nuca măcinată, stafidele, zahărul şi cacaua. Se întinde aluatul într-o foaie dreptun­ghiulară, se toarnă umplutura pe suprafaţa ei şi se rulează. Se unesc cele ­două capete ale sulului şi se aşază ­într-o tavă rotundă cu gaură pe mijloc, tapetată cu folie specială de copt. Se crestează oblic latura exterioară a coroniţei cu un cuţit bine ascuţit şi se lasă apoi să crească în tavă 30 de minute. Se unge cu ou deasupra şi se coace aproximativ o oră, la temperatură potrivită.

Se împodobeşte coroniţa cu ouă colorate, iepuraşi de turtă dulce, bomboane de ciocolată şi poate fi simbolul festinului pascal. Acest colac cu nucă, cacao şi stafide poate fi piesa de rezistenţă a meniului de Paşte.

foto: StockFood