Colac dulce moldovenesc

easter wreath Kozunak jpeg

Pune în mijlocul mesei de Crăciun acest colac dulce proaspăt făcut. Împletitura nu este greu de făcut, însă este de efect.

De ce ai nevoie pentru colac dulce moldovenesc

450 g făină

1 linguriţă sare

220 ml lapte

4 linguri zahăr

1 linguriţă drojdie uscată

50 ml ulei

1 ou

2 plicuri zahăr vanilat

1 ou, pentru uns

zahăr pudră, pentru decor

Cum se prepară colacul dulce moldovenesc

Dizolvi drojdia în puţin lapte, adaugi 1 linguriţă zahăr şi făină cât să obţii o pastă. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul. O pui peste restul de făină cernută, adaugi zahărul, restul de lapte, uleiul, oul, zahărul vanilat şi sarea şi frămânţi până când aluatul nu se mai ţine de degete. Îl laşi să crească, acoperit, până când îşi dublează volumul.

Împarţi aluatul în şase părţi egale, pe care le întinzi în rulouri de 35-40 de centimetri. Lipeşti rulourile la un capăt. Răsuceşti cele două rulouri din mijloc şi faci câte o împletitură din trei, obţinând astfel două codiţe separate, pe care le lipeşti la final şi le dai forma unui colac. Îl aşezi în tavă, îl ungi cu ou şi-l dai la cuptor până când se rumeneşte. La final, dacă vrei, îl pudrezi cu zahăr.