Colac dulce moldovenesc

Pune în mijlocul mesei de Crăciun acest colac dulce proaspăt făcut. Împletitura nu este greu de făcut, însă este de efect.
De ce ai nevoie pentru colac dulce moldovenesc
450 g făină
1 linguriţă sare
220 ml lapte
4 linguri zahăr
1 linguriţă drojdie uscată
50 ml ulei
1 ou
2 plicuri zahăr vanilat
1 ou, pentru uns
zahăr pudră, pentru decor
Cum se prepară colacul dulce moldovenesc
Dizolvi drojdia în puţin lapte, adaugi 1 linguriţă zahăr şi făină cât să obţii o pastă. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul. O pui peste restul de făină cernută, adaugi zahărul, restul de lapte, uleiul, oul, zahărul vanilat şi sarea şi frămânţi până când aluatul nu se mai ţine de degete. Îl laşi să crească, acoperit, până când îşi dublează volumul.
Împarţi aluatul în şase părţi egale, pe care le întinzi în rulouri de 35-40 de centimetri. Lipeşti rulourile la un capăt. Răsuceşti cele două rulouri din mijloc şi faci câte o împletitură din trei, obţinând astfel două codiţe separate, pe care le lipeşti la final şi le dai forma unui colac. Îl aşezi în tavă, îl ungi cu ou şi-l dai la cuptor până când se rumeneşte. La final, dacă vrei, îl pudrezi cu zahăr.