Colăcei cu brânză şi aluat fărâmiţat

colacei cu brânza  aluat faramitat profimedia 0105349409 jpeg

Sărbătorile sunt numai la câţiva paşi. Ce-ai zice să-ţi întâmpini colindătorii cu aceşti colăcei?

Ingrediente

Pentru aluat

50 g drojdie 300 ml lapte 80 g zahăr pudră 500 g făină 1 praf de sare coaja rasă de la 1 lămâie 3 gălbenuşuri 150 g unt 1 ou

Pentru umplutură

250 g brânză de vaci

100 g zahăr pudră

1 pachet zahăr vanilat

1 ou

1 mână de stafide

200 g gem de afine

Pentru aluatul fărâmiţat

60 g făină

60 g zahăr pudră

50 g unt

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu jumătate din laptele călduţ, cu o lingură de zahăr şi două linguri de făină. Se lasă să crească maiaua la loc cald.

Se cerne făina într-un castron, se adaugă un praf de sare, coaja de lămâie, gălbenuşurile, zahărul dizolvat în restul de lapte călduţ, untul moale, maiaua crescută şi se frământă un aluat potrivit de tare. Se lasă la crescut 30 de minute.

Pentru umplutură, se amestecă brânza cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi oul. Se adaugă stafidele şi se omogenizează.

Se împarte aluatul în două, din care se fac două rulouri. Fiecare rulou se taie în 13 bucăţi şi fiecare bucată se întinde puţin cu un sucitor.

Se pune pe fiecare rondea câte o linguriţă de brânză, se înveleşte cu aluat, lipind bine, şi se aşază într-o tavă unsă cu ulei sau îmbrăcată cu hârtie de copt. Se lasă să crească 15 minute.

Se amestecă pentru aluatul fărâmiţat făina cu untul moale şi zahărul pudră. Se face cu degetul o gropiţă la fiecare rondea, se ung cu ou bătut, se umplu cu gem şi se presară cu aluat fărâmiţat. Se coc 20-25 de minute, după care se lasă să se răcească.

sursa foto: profimedia