Conservă de legume cu ciuperci
Pregăteşte-te de iarnă cu o serie de conserve de legume.
8 borcane Preparare 2 h Dificultate mică
Ai nevoie de
1 kg ardei capia
1 kg gogoşari
1 kg ardei graşi
2 kg vinete
1 kg morcov
1 kg ciuperci champignon
4 kg roşii
sare grunjoasă neiodată
frunze de dafin
boabe de piper
Mod de preparare
Speli morcovii, îi cureţi şi-i dai prin răzătoarea mare. Ardeii, îi speli, le îndepărtezi cotoarele şi seminţele şi-i tai fideluţă. Vinetele le tai cubuleţe, cam de 1 cm. La fel procedezi şi cu ciupercile. Roşiile le opăreşti, le descojeşti şi le tai felii, ca pentru salată. Pui într-un vas toate legumele, adaugi sarea, frunzele de dafin şi piperul şi amesteci.
Borcanele le speli şi le sterilizezi în cuptor. Umpli borcanele cu această compoziţie, le pui la gură o bucată de folie de aluminiu şi fierbi borcanele pe baie de apă o oră după ce au început să dea în clocot.
Îndepărtezi folia şi dacă mai este nevoie foloseşti tocana dintr-un borcan pentru a le umple pe celelalte. Dacă nu ai cămară, poţi pune deasupra în fiecare borcan câte o jumătate de aspirină şi astfel tocana nu va fermenta peste iarnă.
Înfiletezi capacele, întorci borcanele cu fundul în sus şi le laşi la răcit până a doua zi, când le aşezi într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.
sursa foto: Shutterstock