Coroniţă cu nuci şi miere

coronita cu nuci si miere jpeg

Bogate în proteine, lipide, vitamine şi minerale, nucile sunt considerate de specialiştii în nutriţie mai sănătoase decât migdalele sau alunele. Sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei. Iată de ce îţi recomndăm această reţetă de oroniţă cu nuci şi miere.

Coroniţă cu nuci şi miere - Ingrediente

Pentru aluat 500 g făină 200 g unt 50 g zahăr 1 praf de sare 25 g drojdie 1 ou 2 linguri lapte 2-3 linguri smântână

300 ml lapte

1/2 baton de vanilie

300 g zahăr

400 g nuci măcinate

1 lingură miere

50 g fulgi de migdale

1 linguriţă zahăr pudră

Coroniţă cu nuci şi miere - Cum se prepară

Se freacă drojdia cu două linguri de zahăr, se adaugă laptele călduţ, puţină făină şi se face o maia. Se lasă la crescut 15-20 de minute acoperită cu un prosop, apoi se amestecă cu restul ingre­dientelor şi se frământă până se obţine un aluat omogen, elastic, care se lasă la loc cald să dospească circa o oră. Între timp, laptele se fierbe cu batonul de vanilie şi zahărul. Se adaugă nuca măcinată şi se lasă pe foc până se îngroaşă şi devine o cremă. Se lasă la răcit.

Se întinde aluatul în foaie, se toarnă deasupra crema de nucă, se întinde pe toată suprafaţa şi se rulează ­într-un sul cu lungimea de circa 40-45 cm. Se taie rulada felii de 2 cm grosime şi se aşază pe o tavă unsă şi tapetată în formă de coroniţă (ca în imagine). Se mai lasă să crească 15 minute, după care se introduce în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute. Când se scoate din cuptor, se unge cu miere dizolvată cu puţină apă, se presară cu fulgi de migdale şi cu zahăr pudră.