Coroniţă pascală cu mac

coronita pascala cu mac jpeg

Din multitudinea de variante pentru dulciurile care pot încununa maasa de Paşte am ales această reţetă de coroniţă pascală cu mac, un adevărat deliciu pentru toată lumea.

Ingrediente pentru coroniţă pascală cu mac

Pentru aluat 150 g unt 600 g făină 120 g zahăr 100 ml lapte 2 ouă 40 g drojdie nucşoară 1 vârf cuţit de sare

100 g zahăr

50 g zahăr vanilat

200 g miez de nucă

50 g lapte praf

100 ml apă

2 linguri pesmet

60 g zahăr

50 g zahăr vanilat

10 g unt

100 g mac

20 g lapte praf

2 linguri pesmet

1/2 linguriţă scorţişoară

100 ml apă

1 ou pentru uns

2 linguri zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare pentru coroniţă pascală cu mac

Drojdia se dizolvă cu puţin lapte, o linguriţă de zahăr şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se amestecă făina cu maiaua, zahărul, laptele cald, ouăle, nucşoară rasă, după gust, şi sarea. Se frământă energic, adăugând treptat untul topit până se încorporează. Se lasă să crească la loc cald până îşi dublează volumul. Se mai frământă de două ori în

timpul creşterii.

Pentru umplutura de nucă, se fierb apa cu zahărul şi laptele praf. Se adaugă nuca măcinată, pesmetul, zahărul vanilat şi se fierbe două minute, amestecând continuu. Pentru umplutura de mac, se amestecă zahărul cu lapte praf, apa şi se fierbe. Se adaugă macul măcinat, pesmetul şi untul şi se fierbe două minute, amestecându-se continuu. La final, se adaugă zahărul vanilat, scorţişoara şi se amestecă bine.

Aluatul se împarte în două şi se întind două foi dreptunghiulare mai lungi. Se umplu separat cu compoziţie de nucă şi de mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază ruloul împletit sub formă de cunună pe o tavă cu hârtie de copt şi se lipeşte bine la capete. Se unge cu ou bătut şi se aşază la mijloc un castronel termorezistent. Se introduce în cuptorul încălzit pentru aproape o oră, la foc mic. Se lasă coroniţa pascală cu mac să se răcească şi se presară cu zahăr pudră.