Cozonac cu ciocolată

cozonac cu ciocolata jpeg

Cui nu-i place ciocolata, mai ales într-o combinaţie ca aceasta? Încearcă un delicios cozonac cu ciocolată şi cedează în faţa acestei ispite dulci.

Cui nu-i place ciocolata, mai ales într-o combinaţie ca aceasta? Încearcă un delicios cozonac cu ciocolată şi cedează în faţa acestei ispite dulci.

Ingrediente

Pentru aluat

1 kg făină 350 ml lapte 300 g unt 5 ouă 300 g zahăr 1 cub drojdie proaspătă 1 pliculeţ zahăr vanilinat 1 linguriţă sare

Pentru umplutură

300 g alune fără sare

125 g frişcă

400 g ciocolată neagră

Mod de preparare

Într-un castron torni 50 ml de lapte cald şi-l amesteci cu o lingură de zahăr. Adaugi drojdia proaspătă şi dai maiaua la loc cald 20 de minute. Separat, amesteci 150 g de făină cernută cu restul de lapte, torni maiaua şi omogenizezi. Compoziţia o dai la loc cald o oră, până îşi dublează volumul.

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr până devin o cremă. Baţi albuşurile spumă. Aceste două amestecuri le adaugi, separat, la compoziţia cu făină. Presari, treptat, restul de făină, adaugi untul ţinut la temperatura camerei, praful de sare, zahărul vanilinat şi începi să frămânţi până obţii un aluat moale, pufos şi nelipicios. Când este gata, îl acoperi cu folie şi cu un prosop şi-l dai deoparte, până îşi dublează volumul.

Pentru umplutură, topeşti ciocolata mărunţită pe baie de aburi împreună cu frişca, apoi o dai deoparte, la răcorit.

Împarţi aluatul în trei, apoi îl întinzi în foaie. Pui pe fiecare ciocolată, o întinzi, presari o parte din alunele zdrobite, mai păstrezi şi pentru decor. Rulezi, procedezi astfel şi cu celelalte bucăţi de cocă. Aşezi aluatul într-o tavă tapetată şi-l ţii la loc cald încă o oră. Dacă vrei, îl crestezi din loc în loc, presari restul de alune, apoi îl dai la cuptor, încins în prealabil, 45 de minute, până se rumeneşte.

Cel mai pufos cozonac italian cu stafide

Cozonac fără frământare

Cozonac cu stafide