Cozonac cu gem şi brânză

1 profimedia 0054621649 jpg jpeg

Pentru masa pascală, iată o reţetă inedită de compromis între cele două deserturi tradiţionale: cozonacul şi pasca.

De ce ai nevoie ca să faci cozonac cu gem şi brânză:

Pentru aluat:

500 g făină 150 ml lapte 2 ouă 50 g unt 4 linguri ulei 25 g drojdie proaspătă 150 g zahăr 1 praf de sare

300 g cremă de brânză

100 g zahăr

1 ou

20 g nuci

200 g gem de gutui

1 gălbenuş

1 lingură smântână

Cum prepari cozonac cu gem şi brânză:

Pentru aluat, topeşti untul şi-l amesteci cu laptele călduţ. Adaugi drojdia în amestecul cald (nu fierbinte!). Pui 1/3 din făina cernută şi amesteci bine cu o furculiţă pentru a dispărea cocoloaşele.

Separat, baţi cu furculiţa ouăle cu zahărul şi sarea şi torni amestecul în aluat. Adaugi uleiul şi restul de făină. Dacă mai este cazul, poţi pune puţină făină pentru a obţine, în urma frământării, un aluat elastic şi nelipicios. Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi la loc cald 2 ore. Între timp, pregăteşti cele două umpluturi. Baţi crema de brânză cu zahărul şi cu oul. Separat, amesteci nucile mărunţite cu gemul de gutui.

Împarţi aluatul în două. Întinzi fiecare bucată cu sucitorul. Peste prima foaie pui umplutura de brânză şi rulezi, iar pe a doua foaie o umpli cu nucile şi gemul de gutui, apoi rulezi. Împleteşti cele două rulouri.

Pui cozonacul într-o tavă tapetată şi îl laşi la loc cald 20 de minute, după care îl ungi cu gălbenuşul bătut cu smântână şi-l dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 50 de minute. După  primele 15 minute, poţi acoperi tava cu folie de aluminiu pentru a evita arderea cozonacului pe deasupra.