Cozonac cu mac

Nu ştii ce cozonac să faci? ce umplutură să aibă? Nu-i nimic. De-asta suntem noi aici. Să-ţi dăm câteva idei si de aceea incepem cu o minunata reteta de cozonac cu mac.
Ingrediente
Pentru aluat
1 kg făină 2 plicuri drojdie uscată 200 g zahăr 4 ouă 160 ml ulei 400 ml lapte sare coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru umplutură
500 ml lapte
300 g mac
150 g zahăr
2 linguri esenţă de vanilie
1 gălbenuş pentru uns
Pentru glazură
200 g zahăr pudră
5 linguri zeamă de lămâie
2 linguriţe cacao
miez de nucă
felii de portocală
Mod de preparare
Freci drojdia cu o lingură de zahăr, două linguri de făină şi o lingură de lapte. Laşi maiaua la crescut până îşi dublează volumul. Amesteci restul de lapte cu zahărul până se topeşte. Baţi ouăle cu un praf de sare. Încorporezi ouăle, laptele, coaja de lămâie, uleiul şi făina, apoi frămânţi până omogenizezi ingredientele şi obţii un aluat care nu se ţine de degete. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să crească.
Între timp, pregăteşti umplutura. Pui la fiert, 15 minute, laptele cu macul şi zahărul. Strecori macul şi-l amesteci cu esenţa de vanilie. Împarţi aluatul în jumătate şi fiecare bucată în 6 bucăţi mai mici. Aşezi hârtie de copt în formele de cozonaci.
Întinzi bucăţile după forma tăvii. Pui un strat de aluat, un strat de nucă, terminând cu un strat de aluat. Laşi acest cozonac cu mac în forme să crească, după care-l ungi cu gălbenuş şi-l dai la cuptorul încins în prealabil. Ţii până se rumeneşte.
Freci zahărul cu zeama de lămâie şi cacaua, şi după ce ai răsturnat acest cozonac cu mac si îl îmbraci în această glazură. Decorezi cu miez de nucă şi felii de portocală.
Cozonac de post fara framantare
Cozonac de post fara framantare
sursa foto: StockFood