Cozonac cu nucă

Au mai rămas trei zile până la Crăciun. Cuptoarele sunt pregătite, cumpărăturile aproape terminate, mai rămâne să umpli masa cu bucate alese. Cozonacii, evident sunt nelipsiţi! Astăxi, vă propunem cozonac cu nucă!
Ingrediente
500 g făină
150 g zahăr 250 ml lapte călduţ
sare
25 g drojdie proaspătă
100 ml ulei
3 gălbenuşuri
arome (coajă rasă de lămâie, portocală sau esenţe)
Pentru umplutură
300 g miez de nucă
2 linguri zahăr
3 albuşuri
1 lingură pudră de cacao
2 linguri zahăr pudră aromatizat cu vanilie pentru decor
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în 3 linguri de lapte călduţ, adaugi puţină făină, amesteci şi laşi la dospit circa 40 de minute, până când maiaua îşi dublează volumul.
Cerni făina de două ori, freci gălbenuşurile cu un praf de sare şi le laşi 10 minute să se intensifice culoarea lor. Faci o adâncitură în mijlocul făinii, torni maiaua dospită, gălbenuşurile şi restul de lapte în care ai adăugat zahărul şi aromele. Frămânţi până se formează un aluat lipicios. Adaugi treptat uleiul şi continui frământatul până când aluatul de cozonac devine omogen şi elastic. Îl acoperi şi îl laşi la crescut circa 40 de minute.
Baţi două albuşuri spumă tare cu puţin zahăr, adăugat treptat, apoi le amesteci cu nucile măcinate, restul de zahăr şi pudra de cacao.
Întinzi aluatul de cozonac în foaie, adaugi peste ea umplutura cu nuci şi răsuceşti, dându-i formă de cozonac. Aşezi cozonacul cu nuca într-o formă tapetată cu folie specială de copt, îl laşi circa 30 de minute la crescut, apoi îl introduci în cuptorul preîncăzit circa 45-50 de minute. După răcire, scoţi acest
din tavă, îl pudrezi cu zahăr aromatizat cu vanilie, îl feliezi şi îl serveşti.
sursa foto: Shutterstock