Cozonac cu nuci, reţeta tradiţională

C jpeg

Când te gândeşti la Crăciun parcă simţi automat mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. Acest desert poate fi umplut cu stafide, ciocolată sau rahat, dar niciunul nu este la fel de bun precum tradiţionalul cozonac cu nucă.

De ce ai nevoie pentru cozonac cu nuci, reţeta tradiţională

Pentru aluat

500 g făină cernută

100 g unt

250 g smântână grasă

1 praf sare

coaja rasă de la 1 lămâie

coaja rasă de la 1 portocală

40 g drojdie

8 gălbenuşuri

100 g zahăr

Pentru umplutură

8 albuşuri

200 g nuci măcinate

20 ml rom

200 g zahăr

2 linguri cacao

1 pliculeţ zahăr vanilat

1 ou bătut

câţiva mieji de nuci, pentru decor

zahăr pudră, pentru decor

 Cum se prepară cozonac cu nuci, reţeta tradiţională

Ţii ingredientele la temperatura camerei.

Freci într-un castron drojdia cu zahărul până când se înmoaie şi încorporezi, pe rând, untul moale, smântâna, gălbenuşurile, unul câte unul, coaja de lămâie şi de portocală, sarea, apoi făina, în ploaie. La început amesteci toate ingredientele cu o lingură de lemn, apoi frămânţi aluatul 10-15 minute cu mâna. Îl laşi la crescut, la loc cald, până când îşi dublează volumul.

Între timp prepari umplutura. Baţi spumă tare albuşurile, apoi adaugi zahărul în ploaie, torni romul, presari zahărul vanilat şi mixezi continuu până când se întăresc din nou. Încorporezi nucile şi cacaua, amestecând uşor cu un tel, de jos în sus.

Dai cu făină pe suprafaţa pe care întinzi aluatul, apoi împarţi aluatul în două. Întinzi prima bucată în dreptunghi, aşezi jumătate din cantitatea de umplutură, nivelezi şi rulezi, apoi aşezi cozonacul într-o tavă tapetată. Procedezi la fel cu restul de aluat şi de umplutură, apoi îi laşi la crescut încă 10 minute. Îi ungi cu oul bătut, aşezi din loc în loc mieji de nuci şi îi dai la cuptorul încins, în prealabil, 60 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Îi presari cu zahărul pudră.