Cozonac cu stafide şi rahat
Tradiţia spune că de Crăciun gospodinele trebuie să prepare cozonac. Pe lângă cel cu nucă , noi ţi-l recomandăm şi pe cel cu stafide şi rahat.
De ce ai nevoie pentru cozonac cu stafide şi rahat 800 g făină 200 g unt 100 ml smântână cu 35% grăsime 7 gălbenuşuri 2 ouă 180 g zahăr 150 g stafide 20 g rahat 150 ml rom 300 ml lapte 40 g drojdie proaspătă 1 păstaie de vanilie 1 lingură coajă rasă de portocală 1 praf de sare
Cum se face cozonacul cu stafide şi rahat
Înmoi în rom, 2 ore, stafidele şi rahatul tăiat cubuleţe. Dizolvi drojdia în 150 ml de lapte cald cu 100 g de făină. Acoperi amestecul şi-l laşi deoparte încă o oră. Ulterior, mai torni în maia 150 ml de lapte cald şi 100 g de făină şi mai ţii deoparte o oră.
Restul de făină o cerni într-un bol încăpător. În mijlocul ei torni untul topit şi smântâna. Adaugi ouăle, gălbenuşurile, zahărul, seminţele din păstaia de vanilie, sarea şi coaja rasă de portocală. Frămânţi aluatul 15 minute, până devine moale şi elastic. Scoţi stafidele şi rahatul din rom, le pui pe un şerveţel şi le presari cu făină. Adaugi fructele şi rahatul în aluat împreună cu maiaua. Frămânţi aluatul până devine moale şi nelipicios. Dacă îţi iese mai tare, mai poţi turna puţină apă călduţă până obţii consistenţa necesară.
Torni aluatul în două tăvi cu diametrul de 20 cm şi-l laşi la loc cald o oră. Coci cozonacii 10 minute la 220 °C şi, ulterior, 30-35 de minute la 170 °C.