Cozonac de casă cu nucă şi cacao

cozonac de casa cu nuca si cacao jpeg

Cercetătorii americani au constatat că la marii consumatori de nuci s-a înregistrat o rată mai mică a deceselor cauzate de infarct. Pe lângă Omega-3, nucile conţin acid elagic, un polifenol antioxidant care se găseşte şi în căpşuni, şi în zmeură, care neutralizează radicalii liberi vinovaţi de apariţia cancerului. Aşa că puteţi consuma cât mai multă nucă, chiar şi în prăjituri, aşa cum este acest cozonac de casă cu nucă şi cacao, ce poate fi preparat oricând pe timpul anului.

Cozonac de casă cu nucă şi cacao - Ingrediente (2 cozonaci)

Pentru aluat 1 kg făină 4 ouă 100 g unt 4 gălbenuşuri 500 ml lapte 200 g zahăr esenţă vanilie 60 g drojdie de bere coajă rasă de lămâie şi de portocală 1 praf de sare

250 g miez de nucă

150 g zahăr

2 albuşuri

2 linguri cacao

esenţă de rom

2 albuşuri

150 g zahăr pudră

1 portocală

Cozonac de casă cu nucă şi cacao - Mod de preparare

Cerni făina de 2-3 ori. Amesteci drojdia cu jumătate din laptele călduţ, adaugi puţină făină şi laşi la dospit, într-un loc cald. Amesteci laptele rămas cu zahărul, ouăle întregi, plus cele patru gălbenuşuri, aromele şi un praf de sare. Aşezi totul în mijlocul făinii, într-un lighenaş. Adaugi droj­dia dospită şi frămânţi cam o oră, adăugând treptat untul topit, până când aluatul devine elastic. Laşi la crescut o oră, la loc cald.

Între timp, macini miezul de nucă şi îl amesteci cu zahărul, esenţa de rom, cacaua şi albuşurile spumă. Baţi albuşurile de la glazură spumă cu zahărul pudră şi adaugi zeamă de portocală.

Împarţi aluatul şi întinzi două foi, adaugi câte jumătate din umplutură pe fiecare, răsuceşti umplutura în interior dând forma a doi cozonaci, pe care îi aşezi în formele unse. Laşi cozonacii de casă cu nucă şi cacao încă 20 de minute să crească, apoi îi coci, la foc potrivit, circa 40-50 de minute.