Cozonaci cu nuci
Cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte. Ştim că acum poţi cumpăra un cozonac şi scapi de gătit, dar mirosul şi gustul cozonacului făcut în casă este de neînlocuit. Iată cum se prepară acesti cozonaci cu nuci.
Ingrediente:
Pentru aluat: 3 ouă 75 g drojdie proaspătă 350 g zahăr 500 ml lapte făină cât cuprinde 150 ml ulei 1 vârf de cuţit de sare
500 g nuci
5 linguri cu cacao
3 albuşuri
150 g zahăr
coaja rasă de la 1 lămâie
coaja rasă de la 1 portocală
esenţă de vanilie
esenţă de rom
2 gălbenuşuri
50 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluatul de cozonac, de cu seară freci ouăle cu drojdia, adaugi zahărul, sarea şi laptele. Laşi ingredinetele omogenizate la cald, până a doua zi.
Dimineaţa pregăteşti umplutura. Baţi albuşurile spumă şi le amesteci cu nucile măcinate, cacaua, zahărul, esenţele de vanilie şi rom, coaja rasă de portocoală şi de lămâie. Adaugi la maiaua de seară făină cât cuprinde, pe care ai crenut-o, uleiul, în fir subţire, şi frămânţi 10-15 minute.
Împarţi aluatul de cozonac în şase părţi egale şi formezi câte o biluţă pe care o întinzi cu sucitorul astfel încât să obţii o foaie subţire şi ovală. Pui umplutură pe toată foaia, mai puţin pe margini, apoi o rulezi. Procedezi în felul acesta şi cu celelalte cinci biluţe. La sfârşit împleteşti câte 3 suluri, le pui într-o tavă tapetată cu unt şi laşi acesti cozonaci cu nuci la crescut o oră, la cald.
Ungi cozonacii cu gălbenuşurile de ou, îi dai la cuptor, încins în prealabil, aproximativ 45 de minute, până trec testul scobitorii. Când s-au mai răcorit, presari cozonacii cu nuci cu zahăr pudră.
Pentru 2 cozonaci!
FOTO Shutterstock