Cozonaci cu nuci

Cozonac cu nucă jpeg

Cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte. Ştim că acum poţi cumpăra un cozonac şi scapi de gătit, dar mirosul şi gustul cozonacului făcut în casă este de neînlocuit. Iată cum se prepară acesti cozonaci cu nuci.

Ingrediente:

Pentru aluat: 3 ouă 75 g drojdie proaspătă 350 g zahăr 500 ml lapte făină cât cuprinde 150 ml ulei 1 vârf de cuţit de sare

500 g nuci

5 linguri cu cacao

3 albuşuri

150 g zahăr

coaja rasă de la 1 lămâie

coaja rasă de la 1 portocală

esenţă de vanilie

esenţă de rom

2 gălbenuşuri

50 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Pentru aluatul de cozonac, de cu seară freci ouăle cu drojdia, adaugi zahărul, sarea şi laptele. Laşi ingredinetele omogenizate la cald, până a doua zi.

Dimineaţa pregăteşti umplutura. Baţi albuşurile spumă şi le amesteci cu nucile măcinate, cacaua, zahărul, esenţele de vanilie şi rom, coaja rasă de portocoală şi de lămâie. Adaugi la maiaua de seară făină cât cuprinde, pe care ai crenut-o, uleiul, în fir subţire, şi frămânţi 10-15 minute.

Împarţi aluatul de cozonac în şase părţi egale şi formezi câte o biluţă pe care o întinzi cu sucitorul astfel încât să obţii o foaie subţire şi ovală. Pui umplutură pe toată foaia, mai puţin pe margini, apoi o rulezi. Procedezi în felul acesta şi cu celelalte cinci biluţe. La sfârşit împleteşti câte 3 suluri, le pui într-o tavă tapetată cu unt şi laşi acesti cozonaci cu nuci la crescut o oră, la cald.

cozonaci cu nuci

Ungi cozonacii cu gălbenuşurile de ou, îi dai la cuptor, încins în prealabil, aproximativ 45 de minute, până trec testul scobitorii. Când s-au mai răcorit, presari cozonacii cu nuci cu zahăr pudră.

cozonacii cu nuci

Pentru 2 cozonaci!

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac fara dospire

Cozonac fara dospire

FOTO Shutterstock