Cremşnit. Reţeta clasică

cremsnit reteta clasica jpeg

Nimic nu se compară cu un cremşnit bun. Savoarea vaniliei şi consistenţa cremei fac din acest desert un adevărat deliciu. Nu e nevoie să dai fuga după el la cofetărie. Prepară rapid şi uşor un cremşnit după o reţetă clasică.

Cremşnit. Reţeta clasică - Ingrediente

Pentru foi 500 g făină 500 g unt 250 g apă 1 lingură oţet 1 gălbenuş 1 praf de sare

500 ml lapte

½ baton vanilie

4 ouă

200 g zahăr

3 linguri făină

100 g zahăr pudră

Cremşnit. Reţeta clasică - Mod de preparare

Se face un aluat din 350 g făină, gălbenuş, apă, sare şi oţet, care se pune la rece 30 de minute. Din restul făinii şi unt se face un aluat, care se lasă la rece 15 minute. Se întind cele două aluaturi pe planşetă, se pune aluatul cu unt deasupra celui fără unt şi se împăturesc în trei. Se pun la frigider pentru 25 de minute. Operaţia se repetă de 3-4 ori, păstrând aluatul la rece câte 15 minute. Între timp se amestecă zahărul şi făina. Se subţiază cu laptele fierbinte, în care a fiert batonul de vanilie, şi se fierbe în bain-marie, amestecând permanent. Se împarte aluatul în două, se întind foile şi se coc în 2 tăvi egale, stropite cu apă, mai întâi la foc iute şi apoi la foc moderat. Una dintre foi se crestează în pătrate, pentru a marca bucăţile de prăjitură. Se pune crema fierbinte peste pătratele de foitaj, se nivelează şi se lasă să se răcească. Se acoperă cu cea de a doua foaie şi se răstoarnă, pentru ca deasupra să fie foile tăiate. Se taie prăjitura pe liniile deja trasate, se pudrează cu zahăr şi se serveşte.