Cu ce poţi înlocui zahărul din sfeclă de zahăr

zahar jpeg

Indiferent că vrei să-l adaugi în reţetele prăjiturilor sau vrei să îndulceşti limonadele sau cafeaua, zahărul este o sursă importantă de calorii. Iată câteva alternative mai sănătoase la zahărul din sfeclă de zahăr.

Zahărul din nucă de cocos

Studiile recente au arătat că zahărul din nucă de cocos are un indice glicemic mai scăzut decât alte tipuri de zahăr rafinat. Astfel zahărul din sânge nu creşte imediat după consumarea dulciurilor preparate cu acest tip de zahăr, iar senzaţia de foame şi de oboseală se va instala mai târziu. În plus, zahărul din cocos conţine minerale, precum zinc, fier, potasiu şi calciu.

Zahărul de curmale

Se obţine din curmalele, după ce acestea au fost uscate şi tocate foarte fin. Astfel se păstrează toate fibrele, vitaminele şi mineralele din curmale, mai exact fier, vitamina B6 şi magneziu. Acest tip de zahăr nu poate fi adăugat în cafea, ceai sau limonadă deoarece nu se dizolvă. În schimb, poate fi încorporat în aluatul prăjiturilor, în aceeaşi cantitate cu zahărul brun.

Siropul de arţar

Este foarte popular îm Statele Unite ale Americii şi în Canada, unde este adăugat în tot felul de preparate. Siropul conţine potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, vitaminele B2, B5 şi B6, precum şi acid folic. O lingură de sirop de arţar are aproximativ 50 de calorii, aşadar nu exagera cu cantitatea consumată. Când cumperi, alege sirop de arţat cât mai închis la culoare, deoarece acesta este mai puţin rafinat.

Xylitolul

Este un îndulcitor natural care se obţine din mesteacăn. Are un indice glicemic scăzut, aproximativ 9 calorii la o lingură de xylitol, fiind doar parţial absorbit de organism. Deoarece este foarte dulce, nu exagera cu cantitatea adăugată în deserturi, mai exact trebuie pus jumătate din cantitatea normală de zahăr pe care ai fi încorporat-o.