Cum se face celebra prăjitura poloneză Karpatka

Nu ai nevoie de multă îndemânare în bucătărie pentru a prepara una dintre cele mai apetisante deserturi poloneze, prăjitura Karpatka. Iată cât de simplu se face!
De ce ai nevoie pentru Karpatka
Pentru blat
125 ml lapte
125 ml apă
100 g unt
1 praf de sare
1 lingură zahăr
150 g făină
4 ouă
Pentru cremă
750 ml lapte
100 g zahăr
2 linguriţe esenţă de vanilie
4 gălbenuşuri
30 g amidon
30 g făină
250 g unt
200 g zmeură
Cum se prepară prăjitura Karpatka
Pentru blat, combini apa şi laptele, le pui pe foc, adaugi untul şi amesteci până când se topeşte. Pui sarea şi zahărul, dai focul mic şi încorporezi făina, amestecând energic. După 2 minute dai compoziţia deoparte şi adaugi ouăle unul câte unul, amestecând după fiecare. Întinzi aluatul într-o tavă tapetată şi-l ţii la cuptor până când se rumeneşte.
Pentru cremă, aşezi pe foc 600 ml lapte şi, când începe să fiarbă, adaugi gălbenuşurile frecate cu zahărul, făina şi restul de lapte. Amesteci până când crema începe să se îngroaşe, apoi dai deoparte şi torni esenţa de vanilie. După ce crema s-a răcit, o torni peste blat şi nivelezi. Dai prăjitura la rece peste noapte.
A doua zi o porţionezi şi o torni peste ea sosul făcut din zmeura zdrobită.