Cum se face celebra prăjitura poloneză Karpatka

karpatka jpeg

Nu ai nevoie de multă îndemânare în bucătărie pentru a prepara una dintre cele mai apetisante deserturi poloneze, prăjitura Karpatka. Iată cât de simplu se face!

De ce ai nevoie pentru Karpatka

Pentru blat

125 ml lapte

125 ml apă

100 g unt

1 praf de sare

1 lingură zahăr

150 g făină

4 ouă

Pentru cremă

750 ml lapte

100 g zahăr

2 linguriţe esenţă de vanilie

4 gălbenuşuri

30 g amidon

30 g făină

250 g unt

200 g zmeură

Cum se prepară prăjitura Karpatka

Pentru blat, combini apa şi laptele, le pui pe foc, adaugi untul şi amesteci până când se topeşte. Pui sarea şi zahărul, dai focul mic şi încorporezi făina, amestecând energic. După 2 minute dai compoziţia deoparte şi adaugi ouăle unul câte unul, amestecând după fiecare. Întinzi aluatul într-o tavă tapetată şi-l ţii la cuptor până când se rumeneşte.

Pentru cremă, aşezi pe foc 600 ml lapte şi, când începe să fiarbă, adaugi gălbenuşurile frecate cu zahărul, făina şi restul de lapte. Amesteci până când crema începe să se îngroaşe, apoi dai deoparte şi torni esenţa de vanilie. După ce crema s-a răcit, o torni peste blat şi nivelezi. Dai prăjitura la rece peste noapte.

A doua zi o porţionezi şi o torni peste ea sosul făcut din zmeura zdrobită.

Sursa http://www.everythingispoetry.com

http://www.everythingispoetry.com