Cum se prepară pastitsio, celebra lasagna grecească

Poţi prepara pastitsio cu orice fel de paste: macaroane, pene sau rigatoni. După ce ajunge la temperatura camerei, sosul de deasupra se întăreşte şi formează o crustă, ceea ce oferă preparatului o consistenţă deosebită.
De ce ai nevoie pentru pastitsio
Pentru sosul ragu
1 kg carne tocată
250 g ceapă
400 g roşii descojite
3-4 căţei de usturoi
180 ml ulei
125 ml vin roşu
70 g brânză rasă
sare
piper
Pentru paste
500 g macaroane groase
3 albuşuri
90 g unt
70 g brânză rasă
Pentru sosul alb
200 g unt
140 g făină
1, 5 l lapte
3 gălbenuşuri
70 g parmezan
sare
piper
Cum se prepară pastitsio
Pentru sosul ragu, încingi uleiul în tigaie şi căleşti cepele tocate până devin uşor sticloase. Adaugi carnea şi o laşi, amestecând contant, până când se evaporă zeama lăsată. Adaugi căţeii de usturoi pisaţi, sarea, piperul şi, după 5 minute, torni vinul, apoi adaugi roşiile tocate şi omogenizezi. După ce a scăzut, dai deoparte, adaugi brânza şi amesteci.
Fierbi pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Pui peste paste albuşurile, untul şi brânza. Amesteci pastele şi le aşezi într-o tavă tapetată, într-un strat. Aşezi deasupra carnea şi nivelezi.
Pentru sosul alb, topeşti untul în tigaie, adaugi făina şi amesteci. Torni laptele treptat şi laşi să fiarbă până când se îngroaşă sosul. Dai deoparte, pui brânza rasă, gălbenuşurile şi amesteci energic. Pui sosul peste carne şi dai tava la cuptor aproximativ o oră.