Fasole bătută
O fasole bătută este o idee foarte bună în zilele de post în care nu ştiţi ce să mai gătiţi.
Ingrediente:
1 kg fasole boabe 1 păstârnac 1 ceapă 2 morcovi sare
2 cepe mari
1 ceaşcă mare ulei
1 căpăţână de usturoi
2 linguri
5-10 boabe de piper
Mod de preparare:
Alegi fasolea, apoi o speli în 2-3 ape şi o laşi să stea în apă rece la înmuiat peste noapte. Arunci apa, o speli, o pui în altă apă şi o clocoteşti 2-3 minute.Schimbi apa din nou şi umpli oala cu 3 l de apă rece. O pui la fiert la foc potrivit şi, după 30 de minute, adaugi în oală 1 ceapă tăiată felii, 1 păstârnac, 2 morcovi întregi spălaţi şi curăţaţi. Pui sare şi laşi la firt în continuare până când fasolea se înmoaie.
Pentru garnitură cureţi 2 cepe mari, le tai mărunt şi le căleşti în trei sferturi din cantitatea de ulei, la foc mic, cu vasul acoperit. Torni peste ceapă 2-3 linguri cu apă când nu mai are sos. Adaugi 3-4 căţei de usturoi tăiaţi fin, boabele de piper şi bulionul desfăcut într-un pahar cu apă rece. Laşi sosul să fiarbă acoperit încă 15 minute.
Treci prin sită sau pasezi fasolea şi legumele cu care a fiert, apoi le freci cu usturoiul rămas bine pisat, sare, după gust, şi uleiul rămas (1-2 linguri). Aşezi pasta de fasole bătută într-un castron adânc, torni ceapa călită şi laşi la rece pentru minimum 1 oră.
Serveşti aceasta fasole bătută, dacă vrei, cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.