Fasole bătută

Fasole batuta jpeg

O fasole bătută este o idee foarte bună în zilele de post în care nu ştiţi ce să mai gătiţi.

Ingrediente:

1 kg fasole boabe 1 păstârnac 1 ceapă 2 morcovi sare

2 cepe mari

1 ceaşcă mare ulei

1 căpăţână de usturoi

2 linguri

bulion de roşii

5-10 boabe de piper

Mod de preparare:

Alegi fasolea, apoi o speli  în 2-3 ape şi o laşi să stea în apă rece la înmuiat peste noapte. Arunci apa, o speli, o pui în altă apă şi o clocoteşti 2-3 minute.Schimbi apa din nou şi umpli oala cu 3 l de apă rece. O pui la fiert la foc potrivit şi, după 30 de minute, adaugi în oală 1 ceapă tăiată felii, 1 păstâr­nac, 2 morcovi întregi spălaţi şi curăţaţi. Pui sare şi laşi la firt în continuare până când fasolea se înmoaie.

Pentru garnitură cureţi 2 cepe mari, le tai mărunt şi le căleşti în trei sferturi din cantitatea de ulei, la foc mic, cu vasul acoperit. Torni peste ceapă 2-3 linguri cu apă când nu mai are sos. Adaugi 3-4 căţei de usturoi tăiaţi fin, boabele de piper şi bulionul desfăcut într-un pahar cu apă rece. Laşi sosul să fiarbă acoperit încă 15 minute.

Treci prin sită sau pasezi fasolea şi legumele cu care a fiert, apoi le freci cu usturoiul rămas bine pisat, sare, după gust, şi uleiul rămas (1-2 linguri). Aşezi pasta de fasole bătută într-un castron adânc, torni ceapa călită şi laşi la rece pentru minimum 1 oră.

fasole bătută

Serveşti aceasta fasole bătută, dacă vrei, cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.

fasole bătută

Ciorba de fasole cu laste

Ciorba de fasole cu laste

Fasole cu costita

Fasole cu costita

Tofu cu fasole verde

Tofu cu fasole verde