File de porc în crustă de gem şi rozmarin

file de porc in crusta de gem si rozmarin jpeg

Fileul de porc în crustă de gem şi rozmarin este friptura perfectă pentru un meniu de sărbătoare. În noaptea de Revelion, poate fi piese de rezistenţă a meniului, cu care îţi poţi impresiona toşi prietenii invitaţi la masă.

Ingrediente (4 porţii)

1 kg file de porc 1 lingură sare grunjoasă 1 lingură piper zdrobit 3 căţei de usturoi 3 portocale 2 crenguţe de rozmarin 2 linguri gem de portocale 1 legătură pătrunjel verde 3 linguri ulei

Mod de preparare

Freci bucata de carne cu sare şi piper şi o laşi să stea 30 de minute la rece, să se frăgezească. Aşezi carnea într-o tavă mare cu ulei bine încins şi o rumeneşti pe toate părţile circa 20 de minute, având grijă să nu se ardă. Razi coaja unei portocale, apoi storci zeama celor trei portocale şi le amesteci cu câteva frunze de rozmarin şi pătrunjel, tocate mărunt, usturoiul zdrobit şi gemul de portocale.

Stropeşti bucata de carne cu mixtura obţinută, adaugi puţină apă în tavă, acoperi cu folie de aluminiu şi introduci tava la cuptor pentru circa o oră şi 10 minute. Cu 20 de minute înainte de expirarea termenului, îndepărtezi folia de aluminiu, stropeşti friptura cu sosul din tavă şi o laşi să se rumenească frumos deasupra.