File de vită în foitaj

1366120369 3939file 20de 20vita jpeg

O îmbinare perfectă de culori şi arome. Aşa s-ar putea traduce, dacă s-ar putea, acest fel de mâncare.

Timp de preparare: 2h Dificultate: medie Pentru 6 porţii

Ingrediente

Pentru foitaj

500 g făină

200 ml apă călduţă

3 linguri ulei

1 lingură oţet

½ linguriţă sare

Pentru umplutură

1 kg pulpă de vită

500 g carne tocată de porc

2 cepe

2 linguri ulei

piper oregano

cimbru

sare

busuioc

pătrunjel verde

1 ou pentru uns deasupra

Pentru sosul marinat

200 ml vin roşu

piper

2 linguri ulei de măsline

2 căţei de usturoi zdrobiţi

câteva fire cimbru proaspăt

1 lingură muştar

sare

Mod de preparare

Amesteci vinul, uleiul, cimbrul rupt bucăţele mici, usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust. Înţepi bucata de carne de vită în mai multe locuri cu o ţepuşă, o ungi cu muştar şi o introduci în sosul marinat. Laşi totul la rece timp de 2-3 ore, având grijă să întorci carnea, din când în când, în sos.â

Pentru aluat, cerni făina de două ori într-un castron mare, faci o adâncitură în mijlocul ei, adaugi uleiul, apa călduţă, sarea şi oţetul, amesteci până se încorporează toate ingredientele, apoi frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic. Îl laşi la loc cald circa 15 minute, apoi întinzi foi subţiri ca de ştrudel.

Între timp, căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins. Când începe să-şi schimbe culoarea, adaugi carnea tocată şi continui călirea, amestecând din când în când, până când este bine pătrunsă şi scade zeama. Dai deoparte compoziţia de pe foc, adaugi ierburi aromate, sare şi piper, după gust.

Aşezi două foi de foitaj una peste alta, unse fiecare cu puţin ulei, întinzi deasupra, pe toată suprafaţa, compoziţia de carne călită, aşezi bucata de carne de vită şi rulezi strâns. Aşezi rulada într-o formă termorezistentă unsă cu ulei, ungi deasupra cu ou bătut şi introduci rulada în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute.