FOTO Mânzat cu sos alb şi găluşte
Pentru această reţetă de mânzat cu sos alb şi găluşte, foloseşte punerea găluştelor în supă o lingură care se înfierbântă în supă înainte de folosire. Asta pentru ca să nu se prindă compoziţia de ea. Dacă vrei găluşte mai galbene, grişul se amestecă cu foarte puţin mălai.
Mânzat cu sos alb şi găluşte - Ingrediente
600 g pulpă de mânzat 1 morcov mare 1 rădăcină pătrunjel 7-8 bucheţele broccoli 5-6 bucheţele conopidă 1 ceapă 10 boabe de piper 2 frunze de dafin 70 g unt 60 g făină 1 vârf cuţit de nucşoară 150 ml lapte 100 ml smântână 100 g mazăre din conservă 3 ciuperci sare
3 ouă
40 g unt
sare
400 g pesmet
30 ml lapte
2 linguri pătrunjel verde tocat
1 praf de nucşoară
Mânzat cu sos alb şi găluşte - Mod de preparare
Speli şi tai carnea cuburi. Torni un litru de apă într-un vas, adaugi boabele de piper, frunzele de dafin, ceapa întreagă curăţată şi sare, după gust. Când clocoteşte, pui carnea şi fierbi 30 de minute.
După 30 de minute, adaugi toate legumele (mai puţin ciupercile) şi fierbi până se înmoaie. Scoţi ceapa şi frunzele de dafin, strecori legumele şi carnea şi le păstrezi la cald.
Topeşti 60 g de unt şi căleşti făina. Adaugi supă în care au fiert carnea şi legumele cât să ai o compoziţie ca o smântână fluidă. Laşi să fiarbă, la foc mic, 20 de minute, condimentezi cu sare, după gust, nucşoară şi adaugi laptele şi smântâna, amestecând continuu.
Speli ciupercile, le tai felii şi le căleşti în puţin unt într-o tigaie. Pui carnea, legumele, ciupercile şi mazărea în sosul alb. Fierbi totul câteva minute, la foc mic, şi potriveşti gustul de sare.
Pentru găluşte, mixezi ouăle cu untul moale şi un praf de sare. Adaugi pesmet, amesteci, după care adaugi laptele, pătrunjelul verde tocat, nucşoara şi laşi să se odihnească
10 minute.
Formezi din aluat un rulou pe o masă presărată cu pesmet şi tai cu un cuţit găluşte mici. Le dai forma rotundă şi le pui în apă clocotită cu un praf de sare pentru 5-7 minute. Le serveşti alături de sosul cu mânzat.