FOTO Pui în sos de roşii cu ovăz şi vin
Cunoscute şi folosite mai puţin în bucătăria românească, crupele de ovăz sunt nişte specialităţi din ovăz obţinute prin decorticarea şi tăierea boabelor în patru. Pentru că sunt obţinute din ovăz integral, sunt foarte nutritive, fiind considerate împreună cu fulgii cele mai hrănitoare dintre toate cerealele integrale. Ele conţin proteine (12%), lipide (6%), glucide (66%), bogate în substanţe minerale şi vitamine. Nu ştii cum să le prepari? Le ferbi aşa cum fierbi orezul, apoi le poţi adăuga în salate sau amestecate cu diverse sosuri aromate. Noi le-am folosit în această reţetă de pui în sos de roşii cu ovăz şi vin.
Pui în sos de roşii cu ovăz şi vin - Ingrediente
1 pui mic 4 linguri ulei de măsline sare piper 2 rămurele de rozmarin 2 căţei usturoi 1 ceapă 1 ardei gras verde 1 dovlecel mic 150 ml vin alb 4-5 roşii cherry 400 g roşii din conservă 150 ml supă de legume 100 g crupe de ovăz 3 frunze de busuioc
Pui în sos de roşii cu ovăz şi vin - Mod de preparare
Se spală puiul, se taie în porţii şi se pune la prăjit în uleiul încins. Se condimentează cu sare, piper şi rozmarin verde, după gust, se prăjesc pe toate părţile, după care se scot deoparte.
Ceapa şi usturoiul se taie julien, ardeiul gras şi dovlecelul bucăţi mai mici, se pun la călit în cratiţa în care s-a prăjit puiul şi se lasă câteva minute, amestecându-se din când în când.
Se pun bucăţile de pui peste legume, se toarnă vinul şi se fierbe câteva minute. Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe, roşiile din conservă şi se lasă să dea în câteva clocote.
Se adaugă în cratiţă crupele de ovăz, se toarnă supa, se pune busuiocul tocat mărunt şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până când totul este bine pătruns.
Se condimentează totul cu sare şi piper, după gust, se decorează cu busuioc proaspăt şi se serveşte cu garnitură de cartofi fierţi.