FOTO Tort krantz

tort krantz jpeg

Un tort cu ciocolată, cu nucă şi caramel crocant e irezistibil. Cu puţintică răbdare şi cu multă dragoste îl poţi face şi tu! Negreşit, acest desert va fi atracţia mesei tale de Crăciun.

Ingrediente

Pentru blat

100 g nucă măcinată 200 g zahăr 50 g pesmet 60 g făină 9 ouă

Pentru cremă

400 g margarină

100 g zahăr pudră

2 gălbenuşuri

250 g sos ciocolată

Pentru krantz

250 g nucă măcinată

250 g zahăr

Mod de preparare

Separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi albuşurile spumă tare cu zahărul, apoi încorporezi gălbenuşurile, mixând încontinuu.

image

Combini nuca măcinată cu făina şi cu pesmetul şi îl torni în ploaie, amestecând uşor cu o spatulă. Întinzi foaie de copt într-o tavă rotundă, torni aluatul şi-l dai la cuptor 45 de minute. Laşi la răcit şi tai blatul în trei felii. Pentru cremă, prepari mai întâi sosul de ciocolată din 150 ml de apă, în care dizolvi 200 g de zahăr şi 150 g de cacao. Pui la

foc şi ţii să dea 1-2 clocote, apoi o laşi la răcit.

image

Mixezi margarina cu zahărul pudră până când devin o spumă, adaugi cele două gălbenuşuri, amesteci şi încorporezi sosul de ciocolată. Laşi la răcit. Însiropezi blaturile cu un

amestec făcut din 500 g apă, 500 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie şi două linguriţe de rom. Ţii pe foc câteva clotote şi laşi la răcit. Pui pe un platou prima felie de blat însiropat, câteva linguri de cremă, netezeşti, aşezi cealaltă felie, cremă şi ultima felie. Îmbraci tortul în crema rămasă.

image

Caramelizezi zahărul pe foc până când devine auriu, adaugi nuca, amesteci şi dai la o parte. Ungi o tavă cu ulei, torni caramelul şi laşi până se răceşte. Krantzul obţinut îl pui pe un fund de lemn, acoperi cu o folie de plastic şi-l mărunţeşti cu un ciocan de şniţele. Pui krantzul pe toată suprafaţa tortului, apoi îl dai la frigider două ore.

image

foto: Sorin Stana