Găluşte cu prune
Mmmmm, ce bun! Gustul şi aromele copilăriei! Asta înseamnă găluşte cu prune! Dacă asta înseamnă şi pentru tine, dă-ne de veste!
Porţii: 6 Dificultate mică Timp 90 minute
Ingrediente
350 g cartofi
80 g făină
1 ou
25 g griş
1 vârf cuţit sare
90 g pesmet
30-40 g zahăr (pentru servire)
20 g unt
3 prune
1 lingură zahăr (pentru prune)
1 lingură ulei
Mod de preparare
Speli prunele, le scoţi sâmburii şi le tai pe jumate. Le pudrezi cu lingura de zahăr şi le laşi să se însiropeze.
Speli şi cureţi cartofii şi îi fierbi întregi. În timpul ăsta, într-o tigaie, topeşti untul şi adaugi pesmetul. Îl laşi să se rumenească la foc mic, câteva minute. După ce stingi focul, adaugi zahărul. Amesteci şi laşi să se răcească.
Cartofii fierţi îi dai prin răzătoarea cu găuri mici. Piureul obţinut, după răcire, îl amesteci cu oul, vârful de sare, făina şi grişul. Amesteci bine până obţii un aluat lipicios.
Pui la fiert o oală cu apă şi după ceva timp, adaugi şi lingura de ulei. Îţi umezeşti mâna, iei bucăţele din aluat, le aplatizezi şi în centrul lor pui câte o jumătate de prună. Închizi aluatul şi îi dai forma unei găluşte (bile). Le pui în oală, câte 3 odată şi le laşi să fiarbă până se ridică singure la suprafaţă. Le scoţi cu ajutorul unei palete cu găuri şi le treci prin pesmet. Le roteşti pe toate părţile. Serveşti cu zahăr alături.
sursa foto: Shutterstock