Găluşte de cartofi cu costiţă afumată

galuste cartofi costita afumata jpeg

Altă propunere pentru un meniu mai lejer, găluşte de cartofi cu costiţă afumată, cu carne ce-i drept, dar şi pentru un prânz mai ieftin pentru că aţi cheltuit mult pentru aceste sărbători.

Ingrediente

200 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de usturoi 50 g unt 1 lingură ulei de măsline Pentru găluştele de cartofi

750 g cartofi albi (făinoşi)

3-4 linguri rase făină

1 ou

sare

piper

Cum se prepară

Se spală cartofii bine cu un burete, se pun la fiert (cu tot cu coajă) în apă cu puţină sare. Se scurg de apă şi, după ce se răcoresc, se curăţă de coajă şi se presează în blender până se formează un piure de cartofi.

piure de cartofi

Se amestecă piureul de cartofi cu oul bătut uşor, 3-4 linguri de făină, sare şi piper, după gust. Se amestecă bine până se formează un aluat omogen. Se modelează pe planşeta bine înfăinată un sul din aluat. Se taie bucăţi care se rotunjesc între palme, se aplatizează şi se apasă cu degetul mare în mijloc pentru a face o adâncitură.

Se fierb aceste găluşte de cartofi în apă cu sare circa 15 minute până când se lasă la fundul vasului. Se scot găluştele de cartofi cu lingura de supă şi se aşază într-un vas termorezistent. Separat, se taie ceapa şi usturoiul rondele subţiri, se călesc în unt amestecat cu ulei până devin translucide. Se scot din grăsime şi se aşază peste găluşte.

găluşte

supă

În locul rondelelor de ceapă se rumeneşte uşor costiţa tăiată bastonaşe, apoi se aşază în vasul cu găluşte. Se lasă aceste găluşte de cartofi cu costiţă afumată la cuptor circa 25 de minute şi se servesc calde.

sursa foto: Shutterstock

Ciorba de fasole cu costita afumata

Ciorba de fasole cu costita afumata

Gogosele cu varza murata si costita afumata

Gogosele cu varza murata si costita afumata

Salata de legume cu costita afumata

Salata de legume cu costita afumata