Găluşte de cartofi cu costiţă afumată

Altă propunere pentru un meniu mai lejer, găluşte de cartofi cu costiţă afumată, cu carne ce-i drept, dar şi pentru un prânz mai ieftin pentru că aţi cheltuit mult pentru aceste sărbători.
Ingrediente
200 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de usturoi 50 g unt 1 lingură ulei de măsline Pentru găluştele de cartofi
750 g cartofi albi (făinoşi)
3-4 linguri rase făină
1 ou
sare
piper
Cum se prepară
Se spală cartofii bine cu un burete, se pun la fiert (cu tot cu coajă) în apă cu puţină sare. Se scurg de apă şi, după ce se răcoresc, se curăţă de coajă şi se presează în blender până se formează un piure de cartofi.
Se amestecă piureul de cartofi cu oul bătut uşor, 3-4 linguri de făină, sare şi piper, după gust. Se amestecă bine până se formează un aluat omogen. Se modelează pe planşeta bine înfăinată un sul din aluat. Se taie bucăţi care se rotunjesc între palme, se aplatizează şi se apasă cu degetul mare în mijloc pentru a face o adâncitură.
Se fierb aceste găluşte de cartofi în apă cu sare circa 15 minute până când se lasă la fundul vasului. Se scot găluştele de cartofi cu lingura de supă şi se aşază într-un vas termorezistent. Separat, se taie ceapa şi usturoiul rondele subţiri, se călesc în unt amestecat cu ulei până devin translucide. Se scot din grăsime şi se aşază peste găluşte.
În locul rondelelor de ceapă se rumeneşte uşor costiţa tăiată bastonaşe, apoi se aşază în vasul cu găluşte. Se lasă aceste găluşte de cartofi cu costiţă afumată la cuptor circa 25 de minute şi se servesc calde.
sursa foto: Shutterstock
Ciorba de fasole cu costita afumata
Ciorba de fasole cu costita afumata
Gogosele cu varza murata si costita afumata
Gogosele cu varza murata si costita afumata