Ghimbirul este «ruda» piperului alb

ghimbir jpeg

Ingrediente: Ghimbirul este o plantă-condi ment care provine din regiunile tropicale.

Mod de preparare:Rădăcina de ghimbir are o formă neregulată, contor sionată şi noduroasă, atingând până la 5-6 centimetri în lungime.

Aceasta nu se consumă crudă: se curăţă de coajă, se taie în felii sau se rade şi „acompaniază” sosurile, salatele, cărnurile şi intră în componenţa diferitelor amestecuri de condimente.

Ghimbirul se consumă şi pisat, în acest caz fiind o pulbere fină asemănătoare piperului alb. De altfel, turcii l-au introdus în Moldova sub denumirea de „piper alb”.

Se prepară din el şi deserturi delicioase, dar şi o aşa-zisă „bere” din ghimbir (ginger beer), care de fapt este o băutură nealcoolică, răcoritoare şi cu proprietăţi afrodiziace.

Ghimbirul este foarte preţuit în bucătăriile orientale, dar am început şi noi timid să-l folosim. De asemenea, se poate tăia feliuţe foarte subţiri şi mura în oţet, în Japonia ghimbirul murat fiind o garnitură pentru sushi. Dacă este fiert, iuţeala creşte şi scade aroma, iar prăjit, capătă un gust diferit, iuţeala „domolindu-se”.