Ghiveci călugăresc

Ghiveci calugaresc de post jpeg

Ţii post? Atunci această reţetă de ghiveci călugăresc este pentru tine. Ghiveciul este foarte hrănitor datorită legumelor bogate în vitamine şi minerale.

Ingrediente:

2-3 cepe 1 varză (crudă sau murată) 2-3 sfecle 2-4 morcovi 10-15 măsline întregi 10-12 păstăi de fasole 1 cană mazăre boabe 1 vânătă 2 dovlecei 4-5 roşii mari sau 2 linguri bulion de roşii 1 pahar ulei 1 legătură pătrunjel 1 conopidă mică 10 boabe de piper 2 foi de dafin sare

Mod de preparare:

Cureţi legumele şi le speli bine sub jet de apă.

Varza şi ceapa le toci fâşii subţiri, le pui într-un castron mare, presari sare şi le frămânţi cu mâna 3-4 minute până când legumele lasă suc. Le speli cu apă rece şi le scurgi prin sită. Sfecla o tai beţişoare, iar morcovii, rondele. Toate legumele tăiate le pui într-o cratiţă mare cu un pahar de ulei. Le căleşti, la foc mic, până când se înmoaie, aproximativ 30 de minute. Amesteci cu o lingură de lemn în vas ca să nu se prindă sau să se ardă legumele.

Adaugi dovleceii curăţaţi de coajă şi tăiaţi bucăţi, vâ­năta tăiată felii subţiri şi continui să fierbi încă 10 minute.

Pui fasolea păstăi şi mazărea la fiert în apă cu un praf de sare pentru 20 de minute. Le scurgi şi le pui peste celelalte legume. Fierbi conopida separat,  o scurgi şi o pui peste legume. Adaugi şi măslinele.

Cureţi roşiile de pieliţă, le feliezi şi le amesteci uşor cu restul legumelor, presari sarea şi condimenteazi acest ghiveci călugăresc cu foile de da­fin şi cu boabele de piper. Laşi acest ghiveci călugăresc să scadă la cuptor 30 de minute, apoi adaugi pătrunjelul tăiat fin.

ghiveci

Serveşti acest ghiveci călugăresc rece.