Gust autentic românesc

Poza jpeg

Cârnaţii au fost vedetele absolute ale celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Cârnaţilor de Pleşcoi, desfăşurat în comuna Berca, judeţul Buzău. Evenimentul a mai adus în prim-plan şi alte bunătăţi, precum pastrama de oaie, brânzeturile de capră şi de vacă, dar şi vinurile locale.

Situată pe malul stâng al râului Buzău, localitatea Pleşcoi face parte, administrativ, din comuna buzoiană Berca. Aici se desfăşoară, din 2007, în fiecare toamnă sărbătoarea celebrilor cârnaţi recunoscuţi, de-acum, în întreaga lume. Prin zonă circulă o legend care spune că pe aceste plaiuri ar fi trăit nişte haiduci de la care localnicii ar fi moştenit nişte reţete pentru prepararea cârnaţilor şi a pastramei de oaie.

Reţetă originală

image

„Festivalul a avut ca în fiecare an o mulţime de producători şi de vizitatori, semn că produsul nostru este apreciat cum trebuie în ţară“, mi-a spus dr. Simona Tănase, organizatorul evenimentului. „Mă întrebi cum se prepară? Reţeta originală se face astfel: o pulpă de oaie se dezosează, se taie cu satârul, se pun sare, piper, 25 de ardei iuţi roşii şi două căpăţâni de usturoi. Se stropeşte totul cu o jumătate de cană cu vin alb sec şi se lasă la macerat până a doua zi. Se amestecă, se trag în maţ de oaie, se dau la vânt o zi şi jumătate, apoi se pun la presat şi două ore la fum“, a încheiat distinsa mea interlocutoare.

Pe lângă savuroşii cârnaţi, care au făcut deliciul turiştilor aflaţi în zonă, festivalul a purtat şi amprenta chefilor Ştefan Varga, un mare iubitor al gastronomiei buzoiene, şi Horia Vârlan. Cei doi maeştri au gătit la ceaun bucate alese din carne de oaie, iar buna dispoziţie a festivalului a fost întreţinută de Teatrul

Masca şi de formaţii şi cântăreţi locali de muzică populară.

Text: Maria Belu; Foto: Arhiva Pensiunea Casa Matei, Buzău, arhivă cititoare