Humus
Dificultate mică Preparare 3 h Pentru 4 porţii
Ingrediente
300 g năut uscat
3 linguri tahini (pastă de susan)
1 lingură ulei de măsline
2 linguri zeamă de lămâie
boia de ardei
2 căţei de usturoi
sare
piper
Mod de preparare
Speli boabele de năut în mai multe ape reci, le aşezi într-un castron mare, torni peste ele apă rece şi le laşi la înmuiat peste noapte. Scurgi apa, freci boabele între palme pentru a înlătura cojile, apoi le acoperi cu apă şi le fierbi, la foc mic, până se înmoaie.
Scurgi boabele de apă, le treci prin blender (sau le zdrobeşti cu presa de piure) împreună cu usturoiul, până obţii un piure gros. Păstrezi câteva boabe fierte pentru decorat salata la sfârşit. Condimentezi cu sare şi piper.
Adaugi treptat pasta de tahini şi freci piureul până devine cremos. Adaugi, treptat, câte puţină zeamă de lămâie, până obţii gustul şi consistenţa dorite.
Aşezi humusul într-o salatieră, o garniseşti cu boia de ardei, adaugi uleiul de măsline deasupra şi boabele de năut păstrate.