Iahnie cu afumătură

Alături de varză murată sau gogonele din putină, iahnia cu afumătură este regina meselor în familie.
De ce ai nevoie pentru iahnia cu afumătură
500 g fasole boabe › 2 cepe roşii › 1 ciolan afumat › 2 linguri ulei › 300 ml suc de roşii › 2 linguri pastă de roşii › boia de ardei dulce › 1 foaie de dafin › cimbru › sare › piper
Cum se prepară iahnia cu afumătură
Se alege fasolea, se spală în mai multe ape, se acoperă cu apă şi se lasă câteva ore la înmuiat sau de seara până dimineaţa. Se aruncă apa, se clătesc boabele, se acoperă cu apă rece şi se pune la fiert. Se strecoară de două ori şi a
treia oară se lasă la fiert cu un praf de sare până când boabele de fasole sunt pe jumătate fierte.
Separat, se spală ciolanul cu apă rece, se opăreşte câteva minute, apoi se aruncă apa. Se pune din nou apă caldă peste el şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până când carnea se desprinde de pe os. Se îndepărtează oasele, se porţionează carnea şi se adaugă în vasul cu fasole. Separat, se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe şi se fierb împreună cu fasolea şi carnea până când toate ingredientele sunt bine pătrunse. Se condimentează, după gust, cu cimbru, dafin, boia de ardei dulce, sare şi piper. Se adaugă pasta de roşii, 2 linguri de ulei şi se lasă să mai fiarbă 2-3 minute.
Se serveşte caldă, cu murături asortate.