Iglu cu două creme FOTO

iglu  cu doua creme jpeg

Pentru ocazii speciale sau pentru momentele în care vrei să-ţi răsfeţi familia, acest desert este reţeta ideală. În plus, aroma de nucă îi va desăvârşi gustul.

Frişca bătută ne îndulceşte încă din secolul al XVI-lea. Acest ingredient a fost inclus în reţete care datează din anul 1549, în Italia, şi din 1604, în Franţa. Prima dată a fost numită frişcă bătută (whipped cream) în anul 1673, potrivit Dicţionarului Englez Oxford. Dar chiar şi aşa, există dovezi care atestă că termenul „crème fouettée“ (frişcă bătută, în limba franceză) a apărut într-o carte de bucate din anul 1629.

Ingrediente Pentru aluat 7 ouă 210 g făină 210 g zahăr 1 praf de sare

Pentru cremă

1 l frişcă lichidă

1 pliculeţ gelatină

2 linguri cacao

150 g ciocolată

100 g nucă măcinată

Pentru decor

200 ml frişcă lichidă

100 g nucă măcinată

Mod de preparare

Pregăteşti aluatul mixând ouăle întregi cu zahărul şi sarea până când compoziţia îşi triplează volumul. Încorporezi făina în ploaie şi amesteci cu o paletă, de sus în jos. Torni aluatul într-o tavă dreptunghiulară tapetată şi nivelezi cu grijă suprafaţa, să nu facă boltă. Dai pandişpanul la cuptor, 20-25 de minute. Este gata când se desprinde de pe margini şi are o culoare plăcută, aurie. Laşi la răcit 10 minute.

image

Mixezi frişca bine şi o împarţi în 2 boluri. În primul adaugi cacaua şi amesteci, până se omogenizează. Gelatina o pui la înmuiat în 100 ml de apă, 15 minute, o topeşti pe foc şi laşi la răcit, apoi o încorporezi în cremă şi dai la frigider 10 minute. În al doilea bol cu frişcă amesteci ciocolata topită pe baie de aburi şi miezul de nucă. Pui crema la rece.

image

Împarţi blatul în două. Prima jumătate o tai în 3 fâşii, pe latura scurtă. Apoi, tai aproape pe diagonală fiecare fâşie, având grijă să nu fie ascuţite capetele. Tapetezi cu folie alimentară un bol, laşi marginile foliei să atârne din el şi aşezi feliile de blat, cu partea îngustă spre interior. Îmbraci pereţii cu crema de cacao. În mijloc o torni pe cea de ciocolată cu nucă. Din pandişpanul rămas, tai două semicercuri, pe care le aşezi capac peste prăjitură. Dai la rece 1 oră.

image

Răstorni bolul, scoţi uşor folia şi aşezi prăjitura pe un platou. O îmbraci cu frişcă bătută, o nivelezi şi presari nucă măcinată.

image