Împletită cu caise

Prăjiturile de sărbătoare în formă rotundă au fost inventate pentru prima oară în Grecia Antică, unde erau oferite drept ofrande zeiţei Artemis, zeiţa vânătorii şi fiica lui Zeus. Încearcă şi tu reţeta unei împletite cu caise, care te va cuceri prin aroma şi gustul ei.
Ingrediente 400 g făină 50 ml ulei 30 g drojdie proaspătă 80 g unt 150 g zahăr 125 ml lapte 125 g iaurt 50 ml ulei (pentru uns mâinile) 1 praf de sare 2 ouă 1 păstaie de vanilie 400 g caise, tăiate cubuleţe 1 ou, pentru uns
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în laptele cald şi o lingură de zahăr. Laşi deoparte maiaua acoperită 15 minute. Amesteci ouăle cu zahărul. Topeşti untul. Cerni făina,
iar jumătate o pui într-un vas încăpător. În mijlocul ei adaugi sarea, untul cald, ouăle amestecate cu zahăr, iaurtul şi seminţele de la păstaia de vanilie. Amesteci bine toate ingredientele. Adaugi maiaua şi continui să amesteci. În aluatul moale şi lipicios încorporezi restul de făină. Frămânţi aproximativ 15 minute cu mâinile înmuiate, în prelalabil, în ulei.
Trebuie să obţii un aluat moale şi nelipicios, care se va desprinde de pe marginile vasului şi de pe mâini. Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi la loc cald 45-60 de minute, până îşi dublează volumul. Împarţi aluatul în două. Întinzi cu sucitorul fiecare bucată pe care o umpli cu caise, trecute prin făină şi o rulezi. Împleteşti cele două bucăţi de aluat. Pui împletita într-o tavă tapetată, o ungi cu oul bătut şi o coci 35 de minute, la 170 °C.