INTERVIU Chef Costin: „Fiecare bucătar îşi creează propriile reţete respectând regulile de bază“

Chef Costin2 jpeg

Costinel Curcan. Numele tânărului executive-chef de la restaurantul Cervo este sinonim cu arta, iar o discuţie cu el se transformă uşor, uşor într-un adevărat regal culinar. Tânărul chef are 24 de ani, 10 ani de experienţă în arta culinară şi câteva reţete create de el.

Pentru chef Costin, meseria este o continuă provocare,  iar reuşita în domeniu o măsoară în farfuriile goale şi în mulţumirile clienţilor care calcă pragul restaurantului. Sper să-l pot descrie, în cuvinte simple, aşa cum este el: un tânăr talentat şi muncictor, care a parcurs pas cu pas toate etapele meseriei şi, mai ales foarte modest.

Rafinament şi seriozitate

Discuţia cu el începe firesc! Îl întreb când şi-a descoperit pasiunea pentru arta culinară? „De mic! Am stat lângă mama în bucătărie şi făceam mâncare împreună. Maria, mama mea face o ciorbă, după o reţetă a bunicii, din ciolan afumat foarte, foarte bună. Asta, ţi-am spus aşa ca o paranteză. Acum revin la întrebarea ta! Când mama a văzut cât de mult îmi place să fac mâncare şi că-i pun tot felul de întrebări mi-a propus să mă înscrie la o şcoală de bucătari. Am început la 14 ani şi, după trei luni, am şi intrat la bucătărie. Am făcut de toate! Am spălat vase şi am curăţat cartofi cam cât restaurantul ăsta plin cu saci. Bucătarul-şef de-acolo, văzând cât de pasionat sunt, mi-a propus să mă angajeze, chiar dacă eram minor. Şi, cu acordul părinţilor, am început să lucrez.“

Timpul trece altfel în bucătăria tânărului chef, care  n-are nicio clipă de linişte. Farfuriile goale curg, iar satisfacţia de pe chipul lui nu se poate descrie! Îmi spune că a avut norocul să lucreze printre cei mai buni şi „de la fiecare am învăţat câte ceva“. După, câteva experienţe, a ajuns la restaurantul Cervo, unde deja şi-a format o echipă de top, dar şi un cerc de clienţi fideli.

„Aici îmi pot valorifica din plin creativitatea! Pentru mine înseamnă foarte mult echipa pe care am format-o în bucătărie, fără ea, n-aş fi ajuns aici! Cel mai important, din punctul meu de vedere, este că niciodată nu fac rabat de la calitate. Dacă îi pui unui client în farfurie ceva care nu e bun, înseamnă cu tu nu eşti bun! Meniul din restaurant este creaţia mea şi conţine reţete din bucătăria asiatică, pe care o ador, din bucătăria internaţională şi, nu în ultimul rând, din cea românească. Avem în meniu pui cu urechi de lemn şi garnitură de orez cu ou, somon pe care-l servim cu sos de muştar, curcan cu sos pregătit din patru feluri de brânză, pui cu sos curry şi migdale etc.“, îmi spune tânărul meu interlocutor.

image

Cheful Costin ţine tot timpul cont de preferinţele culinare ale clienţilor. Combină în aşa fel legumele cu carnea ca totul să fie foarte gustos şi sănătos. „Fiecare bucătar îşi creează propriile reţete respectând regulile de bază, precum şi propria viziune. Am creat aici, salata Cervo care conţine spanac tânăr (baby), rucola, mozzarella sticks, bacon fript, ca să fie crocant şi un dressing din zeamă de lămâie şi ulei de bună calitate. O servim lângă un fileu de doradă la grătar. Maria, eu sunt cel mai fericit când mă felicită clienţii pentru mâncare!“, încheie Costin.

Mă despart cu greu de el! Este foarte ocupat şi-l las să-şi facă treaba, dar plec promiţându-ne că ne vom revedea cât de curând!

Text: Maria Belu Foto: Sorin Stana