INTERVIU Chef Tudor Constantinescu: Iubesc tot ce e legat de mâncare!

foto 3 jpeg

Tânăr, modest şi cu o carieră de invidiat la doar 37 de ani, chef Tudor Constantinescu mai are multe lucruri de spus în lumea gastronomiei. Îşi adoră fetiţa - Eva, care are 8 luni -,bunica şi mâncarea bună.

Când l-am zărit, am ştiut că el este: bine legat, comunicativ şi cu zâmbetul pe buze. La 14 ani, a plecat în Belgia, împreună cu mama lui, apoi şi-a căutat norocul în America, dar l-a găsit în... România, chiar dacă aici s-a lovit de nenumărate greutăţi. A reuşit la cel mai înalt nivel: chef Tudor Constantinescu este creatorul conceptului Boutique Restaurant Chocolat, iar restaurantul lui, Chocolat, „înseamnă o acumulare în suflet a multor lucruri pe care le-am văzut peste tot pe unde am călătorit“.

Visul copilăriei, devenit realitate

image

Tudor îmi spune zâmbind că este cel mai norocos om şi că singur şi-a scris destinul aşa cum a vrut el. Dintotdeauna şi-a dorit să devină bucătar, iar prima experienţă culinară a avut-o la 7 ani, când a făcut clătite, iar mai târziu, când se îndrăgostea de o fată, „îi pregăteam... bezele!“, îşi începe Tudor povestea.

Încă de atunci dulciurile erau preferate? „Da, mergeam la bibliotecă, luam cărţile de bucate şi mă apucam să fac chec în trei culori“, îmi spune Tudor. Cât a stat în Belgia, a studiat, patru ani, la Institutul de Studiu şi Cercetare în domeniul Industriei Alimentare din Bruxelles „cu un program extraordinar de intens. Sâmbăta aveam obligatoriu practică, pentru a vedea pe viu ce se întâmplă. În fiecare vacanţă de vară, o lună întreagă făceam stagii de pregătire, în funcţie de specialitate sau de ceea ce doream să învăţăm“, îşi continuă el povestea. A avut norocul ca după terminarea institutului să lucreze la „cea mai veche şi celebră cofetărie, salon de ceai, din Bruxelles - Wittamer“.

România, şcoala vieţii

image

La 27 de ani, s-a întors acasă, unde s-a lovit de... România. „Aş putea să înşir acum o grămadă de lucruri negative, dar România este o şcoală de viaţă extraordinară. Am reuşit la cel mai înalt nivel“. Toamna asta, Tudor face echipă cu chef Joseph Hadad şi cu Nicolai Tand la Top Chef, ediţia a II-a, de la Antena 1, „pentru că iubesc tot ce e legat de mâncare“.

Vine Crăciunul şi sunt foarte curioasă ce mănâncă Tudor. „Maria, ador sărbătorile! Mănânc până mă îmbolnăvesc, pentru că îmi place toată mâncarea pregătită din porc. Regret că nu am timp să prepar eu bucatele. Cel mai mult îmi place friptura de vită cu sos de muştar şi tăiţei de casă, pregătită de bunica mea după o reţetă secretă pe care mi-o va lăsa moştenire şi supa de găină cu tăiţei de casă. Sunt o nebunie!“

Text: Maria Belu Foto: Sever Gheorghe