INTERVIU Diana Bart: „Eu consider gătitul o artă“

Diana Brat jpeg

Diana Bart. O fată brunetă cu părul lung, veselă, fumoasă, îndrăgostită de meseria ei de jurnalist de televiziune şi de arta culinară. Diana comunică foarte bine cu oamenii şi cu ingredientele. Mâncarea ei are gust şi poveste. Este o plăcere!

„Maria, mănânc orice, nu cred că e mâncare care să nu-mi placă...“ îmi spune Diana. Ne-am dat întâlnire acasă la ea. Zâmbeşte în timp ce pregăteşte ingredintele din care vom face împreună paste cu spanac şi cu brânză cu mucegai. „... mă refer la mâncărurile făcute cu gust şi frumos prezentate“, continuă frumoasa mea interlocutoare.

Bucătărie de bun gust

Ne apucăm de treabă pentru că Diana are timpul drămuit. Are şedinţă în redacţie, apoi merge în studio să pregătească ştirile pe care le prezintă la 22.30 la Prima TV, iar acasă ajunge destul de târziu.

„Îmi place bucătăria mediteraneeană. Fructe de mare, mai ales calamar, gătite foarte simplu pe grătar cu ulei de măsline sau cu un sos preparat din oţet balsamic. Gătesc cât se poate de sănătos“, îmi spune ea. „Îmi place foarte mult şi bucătăria românească. Ador ciorbele de lobodă, de fasole şi de sfeclă. La fel de mult îmi plac şi sarmalele şi ardeii umpluţi. Nu călec niciodată nimic. Pun ce trebuie, apoi dau direct la cuptor.“

O întreb de unde talentul şi dragostea pentru arta culinară, mai ales că fetele de vârsta ei au alte preocupări. „De la mama am învăţat tot ce ştiu. La ea masa era un adevărat ritual. Mâncam în sufragerie şi aveam patru feluri: antreu, ciorbă, fel principal şi desert, toate aranjate frumos pe farfurii. Acum când vin şi ei la mine în vizită la fel fac şi eu pentru ei şi pentru prietenii mei. Gătesc orice, pentru că eu consider gătitul o artă“, mai spune Diana.

O întreb ce dulciuri îi plac? „Nu mă omor după dulciuri! Însă nu refuz niciodată ciocolata de casă, la pahar, cu nuci şi vişine şi îmi mai plac brioşele cu interior moale de ciocolată fierbinte“, îmi răspunde imediat ea.

Diana este născută în Cluj, a stat la Braşov şi acum locuieşte în Bucureşti. A terminat Facultatea de Filozofie şi Jurnalism în Bucureşti şi şi-ar fi dorit să facă şi Facultatea de Arte, pentru că-i place să deseneze şi să picteze. „Îmi place foarte mult să reproduc personaje din desenele animate, dar nu pot să mă împart pentru că jurnalismul îmi ocupă tot timpul. Sunt pasionată şi de designul interior. Mi-aş mai dori un boutique în care să vând accesorii de bucătărie create de mine. “, îmi spune Diana.

O întreb ce visuri are? „Sunt căsătorită de un an şi jumătate şi îmi doresc foarte mult un copil.“

Paste cu spanac şi cu brânză cu mucegai

image

200 g paste 400 g spanac 100 g smântână pentru gătit 100 g brânză cu mucegai 3 căţei de usturoi sare piper ulei

Diana a fiert pastele al dente, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Separat a încins puţin ulei şi a pus spanacul la sotat câteva minute. A adăugat usturoiul zdrobit, a turnat smântâna şi a lăsat câteva minute să se combine aromele.

A pus brânza cu mucegai mărunţită, sare şi piper după gust şi a pus în tigaie pastele fierte şi scurse. A mai lăsat câteva minute şi le-a aşezat în farfurii, le-am fotografiat şi le-am mâncat. Delicioase!!

Cu Diana vă mai puteţi „întâlni“ şi în fiecare sâmbătă, de la ora 11.30, la Prima TV, în emisiunea Click!Poftă bună!, emisiune în care găteşte reţete din revistă.

TEXT: Maria Belu

FOTO: Sorin Stana