„Lămâiţă“ glazurată
Nu-i aşa că această prăjitură vă aduce aminte de copilărie? Puteţi readuce gustul şi aroma la voi în bucătărie, odată cu prepararea acestui desert.
Ingrediente
Pentru foi
3 ouă 8 linguri ulei 8 linguri zahăr 6 linguri lapte cald 1 praf de copt 550-600 g făină coajă rasă de lămâie
Pentru cremă
500 ml lapte
250 g zahăr
200 g unt
3 linguri făină
2 linguri griş foarte fin
3 linguri zeamă de lămâie
Pentru glazură
2 portocale
50 g zahăr
50 ml vin alb demidulce
1 lingură gelatină
50 g frişcă
Cum se prepară
Pentru foi, se amestecă într-un castron ouăle, zahărul, uleiul, coajă rasă de lămâie, laptele cald, până se omogenizează. Se adaugă apoi treptat făina cernută cu praful de copt, frământând până se desprinde aluatul de pe mână. Se împarte aluatul în trei şi se coc trei foi, pe dosul tăvii de aragaz, tapetată cu ulei şi făină. Foile se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri ca să nu se umfle la copt. Coptul durează circa 10 minute. Se pun pe o planşetă pentru a rămâne drepte.
Se pun făina, grişul şi jumătate din cantitatea de zahăr într-un castron şi se amestecă. Separat, se pun laptele şi restul de zahăr la fiert şi când dă în clocot se adaugă
amestecul de făină, griş, zahăr şi se fierb, la foc mic, amestecând continuu, până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Crema călduţă se freacă cu untul tăiat bucăţele şi cu zeama de lămâie adăugată treptat, până se încorporează bine. Se pune crema între foile coapte şi se lasă cel puţin 30 de minute, ca să se înmoaie foile.
Între timp, se curăţă portocalele de coajă şi de pieliţele dintre felii. Una se mixează şi se amestecă cu zahărul, 100 ml apă, 50 ml vin demidulce şi se pun la fiert, la foc mic, până
când portocala este bine fiartă. Se adaugă gelatina înmuiată în prealabil.
A doua portocală se taie felii şi se aşază pe suprafaţa prăjiturii. Se toarnă amestecul cu gelatină şi, cu un poş, se decorează cu frişcă şi se lasă la rece 2-3 ore ca să se închege glazura.
sursa foto: Shutterstock