Lasagna cu legume şi parmezan

Iată care este povestea parmezanului, brânza de care te bucuri în această reţetă de lasagna cu legume şi parmezan: parmiggiano reggiano este o brânză cunoscută în general sub denumirea de parmezan şi provine din nordul Italiei. Are o crustă lucioasă, de culoare maro-aurie şi interiorul de galben-pai. Este o brânză foarte dură, are o consistenţă granuloasă şi friabilă, este traversată de vibnişoare şi are gust dulce-picant. Se poate tăia, deşi cu dificultate şi se poate servi alături de un vin roşu, mai aspru. Cel mai adesea, parmezanul este folosit ras, ca adaos la diverse mâncăruri: pizza, paste, salate, fripturi, sosuri.
Lasagna cu legume şi parmezan- Ingrediente
1 cutie foi lasagna 300 g conopidă 300 g broccoli 200 g şuncă tăiată şuviţe (opţional) 200 g parmezan ras 2 linguri ulei sare
100 g unt
3 linguri făină
500 ml lapte dulce
1 lingură smântână
1 ou
Lasagna cu legume şi parmezan - Cum se prepară
Se spală conopida şi broccoli sub jet de apă rece, se desfac în bucheţele şi se lasă în apă cu puţin oţet circa 20 de minute, după care se clătesc, se fierb în apă cu sare 5-6 minute, apoi se scurg în strecurătoare. Separat, se topeşte untul într-o cratiţă, se adaugă făina şi se amestecă bine, pentru a nu se prinde de fundul vasului, iar când începe să-şi schimbe culoarea se adaugă laptele, în fir subţire, amestecând energic, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă smântâna şi se lasă să fiarbă, la foc mic, amestecând permanent, până se îngroaşă. Se opăresc foile de lasagna în apă clocotită cu o lingură de ulei, pentru a nu se lipi una de alta. Din acelaşi motiv se lucrează repede, până nu se întăresc foile.
4 Se unge cu ulei o formă termorezistentă dreptunghiulară, se aşază un strat de foi, se adaugă bucheţele de conopidă şi de broccoli, şuviţe de şuncă prăjite separat (opţional), sos bechamel, parmezan ras şi se repetă operaţiunea până se epuizează toate ingredientele. Peste ultimul strat de foi lasagna se pune sos bechamel, în care s-a bătut un ou şi apoi se presară parmezan ras. Lasagna cu legume şi parmezan se pune la cuptor pentru circa 40 de minute.