Lebăr de casă

lebar de casa jpeg

Cunoscuţi şi sub numele de lebărvurşt sau lebervurşt, cârnaţii din ficat de porc sunt o adevărată delicatesă şi nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Ingredientul central al reţetei este, bineînţeles, ficatul de porc, însă dacă vrei, foloseşti şi puţină slănină de porc, ceapă sau alte organe pentru a-i da un plus de gust preparatului. Reţeta de mai jos este simplă, iar rezultatul va fi unul de nota 10.

Lebăr de casă – Ingrediente

1 ficat de porc 500 g carne grasă de porc sare piper coriandru 1 maţ gros sau mai multe, după caz

Lebăr de casă – Mod de preparare

Tai ficatul în mai multe felii şi le pui în apă. Schimbi apa de mai multe ori, până când ficatul devine alb. Între timp, alegi o bucată de carne grasă de porc (ideal ar fi din zona gâtului) şi o pui la fiert, iar când este gata, adaugi şi ficatul. Îl fierbi cât să dea apa în clocot de 2-3 ori. Le scoţi din vas şi, după ce s-au răcit, le dai prin maşina de tocat de două sau de trei ori.

După ce ai tocat compoziţia, o freci cu dosul o lingură de lemn şi torni câte puţin din apa în care au fiert ficatul şi carnea, până obţii o compoziţie cremoasă, care are textura unui pate. Adaugi sare, piper şi coriandru, după gust, şi omogenizezi.

Pregăteşti maşina de tocat, pui accesoriile necesare şi umpli maţul cu această compoziţie. Legi lebărul la capete şi îl pui la fiert la foc mic, 20-30 de minute. Dacă se umflă prea tare, îl înţepi din loc în loc cu un ac. După ce s-a fiert, îl scoţi din apă şi îl laşi să se răcească. Îl păstrezi la rece şi îl serveşti ca aperitiv, la masa de Crăciun, tăiat felii subţiri.