Legume gratinate
Zilele de vară toride te invită deseori la o salată mixtă sau de ce nu, la legume gratinate la cuptor. varianta noastră o găseşti mai jos.
Preparare: 1 h 20 minute Dificultate: mică 6 porţii
Ingrediente
1 conopidă mare
1 broccoli mic
2 linguri pesmet
1 lingură oţet
50 g unt
sare
Pentru sos bechamel
50 g unt
50 g făină
500 ml lapte
150 g parmezan ras
nucşoară rasă
sare
piper
Preparare
1.Desfaci conopida şi broccoli în bucheţele, le speli sub jet de apă rece şi le laşi apoi 10 minute în apă cu o lingură de oţet pentru a scăpa de eventualele insecte ascunse printre inflorescenţe.
2.Opăreşti bucheţelele de conopidă şi broccoli în apă cu sare circa 10 minute, apoi le scurgi într-o strecurătoare.
3.Între timp, topeşti 50 g unt la foc mic, adaugi făina şi amesteci energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Stingi cu lapte şi laşi să fiarbă, la foc mic, până se îngroaşă la consistenţa unei smântâni. Condimentezi cu nucşoară rasă, sare şi piper, după gust, şi apoi dai vasul deoparte de pe foc. Adaugi parmezanul ras şi amesteci bine până se topeşte şi se integrează în sos.
4.Aşezi bucheţelele de conopidă şi broccoli într-o formă termorezistentă unsă generos cu unt şi tapetată cu pesmet. Păstrezi 2-3 bucheţele de broccoli pentru decorat. Torni peste legume sosul bechamel, decorezi cu bucheţele de broccoli şi introduci vasul cu legume gratinate la cuptor pentru circa 40 de minute.
sursa foto Shutterstock