Mâncare de cartofi cu sos de roşii

mancare de cartofi cu sos de rosii jpeg

Cartoful e gustos şi-l consumăm sub orice formă: fiert, copt, prăjit. Călătoria lui începe acum 7000 de ani, în Anzii peruvieni, ajunge în Spania şi de aici în toată Europa. Secole de-a rândul a fost considerat mâncarea săracilor, pentru că era o plantă rezistentă şi nepretenţioasă şi o hrană săţioasă. Cartoful conţine majoritatea vitaminelor, carbohidraţi, fier, magneziu, potasiu.

Mâncare de cartofi cu sos de roşii - Ingrediente

5-6 cartofi mari 2 cepe mari 1 ardei gras 2 linguri ulei 4 roşii bine coapte 2 căţei de usturoi 1 foaie de dafin 1 fir de cimbru sare piper

Mâncare de cartofi cu sos de roşii - Cum se prepară

Se curăţă cartofii de coajă, se taie cuburi mari şi se pun într-o cratiţă. Se adaugă ceapa şi ardeiul tocate, cele două linguri de ulei, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert 10 minute. Separat, se opăresc roşiile, se clătesc cu apă rece, se îndepărtează pieliţele, se zdrobesc cu presa de piure şi se fierb 10 minute, după care se toarnă peste cartofi. Se adaugă foaia de dafin, firul de cimbru, sare şi piper, după gust, se completează cu apă caldă, dacă e cazul, şi se lasă să fiarbă, sub capac, 15 minute. Cu două minute înainte de a fi gata, se adaugă usturoiul zdrobit, pentru a se păstra aroma lui mai puternică. Mâncarea de cartofi cu sos de roşii se serveşte caldă sau rece, garnisită cu verdeaţă tocată.