Mâncare de mazăre. Reţetă simplă şi gustoasă

mancare mazare jpeg

„Mai degrabă acompaniament decât solistă. Mâncarea de mazăre fără carne e o permanenţă a cratiţei româneşti“. Aşa spune Radu Anton Roman în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“, de unde am luat şi noi această reţetă de mâncare de mazăre.

Ingrediente pentru mâncare de mazăre

1 kg mazăre boabe 2 roşii 2 legături mărar 1 lingură zahăr 2 cepe 200 ml bulion roşii gros 100 ml ulei sare piper

Mod de preparare al reţetei de mâncare de mazăre

Pui 1 litru de apă la fiert. Tai ceapa peştişori şi pui la călit. Toci roşiile. Când ceapa s-a înmuiat, pui roşiile la călit, câteva minute, să-şi lase zeama. Adaugi mazărea peste sos, două-trei minute, să se încingă. Stingi cu apa clocotită şi laşi să fiarbă acoperită la foc mic.

Toci mărarul. Când mazărea a fiert (cam 1 oră) adaugi bulionul, zahărul, sarea, piperul, şi laşi să fiarbă 10 minute, să se lege. Presari mărarul pe deasupra.

reţetă din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ - Radu Anton Roman

sursa foto: kitchentantras.com