Mâncăruri tradiţionale din Sardinia

seadas jpeg

Una din cele mai mari insule mediteraneene, Sardinia, are o poveste bogată şi haotică în acelaşi timp. Din cauza poziţionării sale la Marea Mediterană a fost întotdeauna la cheremul invadatorilor. Dar,din vremuri istorice şi până în prezent, locuitorii Sardiniei continuă să gătească anumite reţete tradiţionale, cu câteva ingrediente-cheie.

Maialetto Una dintre reţete este Maialetto. Fructele de mare nu sunt atât de des întâlnite în farfuriile locuitorilor din Sardinia precum te-ai aştepta. De fapt, cea mai renumită reţetă din Sardinia este maialetto, care este de fapt purceluş la proţap sau prăjit. De multe ori se fac frigărui cu carne de pruceluş de lapte, o tradiţie care te întoarce înapoi în timp cu sute de ani.

Sardinia produce Pecorino, o brânză dură din lapte de oaie, care nu diferă mult de parmezan. De fapt, este deseori folosită ca alternativă la parmezan, de vreme ce este mai ieftină. În mare, se fabrică la fel ca parmezanul şi datează din vremurile romanilor şi era esenţial în dieta soldaţilor.

Pane carasau

Pane carasau este de fapt o lipie tradiţională care poate fi găsită oriunde pe insulă. Făcută din făină de grâu dur, sare, drojdie şi apă, Pane carasau era mâncarea de bază pentru ciobanii care stăteau departe de casă mai multe luni de zile. Pâinea poate rezista şi un an de zile dacă este ţinută într-un mediu uscat.

Seadas este un desert tradiţional al insulei. Este un foitaj umplut cu brânză pecorino cu topping de miere. Pe vremuri, era al doilea fel de mâncare la masa servită în comunitatea de ciobani. Nevestele îşi întâmpinau bărbaţii reîntorşi acasă cu aceste pateuri-gogoşele.

Iată şi o reţetă tradiţională de Seadas:

:

450 g făină

3 ouă

210 ml apă

sare

zeamă de lămâie

miere

450 g brânză Pecorino

1 ½ lingură de unt

Faci o gropiţă în mijlocul făinii, pui ouăle şi apa cu sare şi frămânţi cu mâinile timp de 15 minute. Încorporezi untul (sau untură de porc, cum se recomandă în reţeta originală) şi continui să frămânţi până devine fermă. Faci o mingie din aluat şi laşi la frigider pentru 30 de minute. Întinzi aluatul cu sucitorul până îl faci foarte subţire. Decupezi aluatul cu o formă rotundă. Ungi fiecare bucăţică cu ou şi umpli jumătate din ele cu brânză Pecorino. Cu celelalte acoperi peste foile cu brânză, lipeşti bine la margini şi prăjeşti în mult ulei. Le laşi să se scurgă de surplusul de ulei pe un şervet absorbant, apoi le ungi cu miere şi presari zahăr pudră.

surse: dressitalian.com şi academiabarilla.com