Minitarte cu căpşuni şi sos caramel

minitarta cu capsuni si sos caramel jpeg

O săptămână, poate două ne mai putem bucura de căpşuni, îmi spune o precupeaţă din piaţă. Mi-am amintit atunci de această reţetă de minitarte cu căpşuni şi sos caramel pe care nu am mai preparat-o demult.

Minitartă cu căpşuni şi sos caramel - Ingrediente (6 porţii)

500 g căpşuni

Pentru aluat 180 g unt 90 g zahăr 1 ou 220 g făină sare

Pentru sosul caramel

1 cană zahăr brun

4 linguri unt

1/2 cană smântână dulce

1 linguriţă esenţă vanilie

sare

Pentru frişcă

200 ml smântână lichidă

1 lingură zahăr tos

zahăr pudră

esenţă de vanilie

Pentru glazură

50 g zahăr

400 ml apă

1 plic gelatină

Minitartă cu căpşuni şi sos caramel - Mod de preparare

Pentru aluat, baţi zahărul cu untul până când devin o compoziţie cremoasă. Baţi oul şi îl încorporezi, presari făina şi sarea şi amesteci. Formezi trei „mingiuţe“ din aluat pe care le laşi puţin la frigider. Le întinzi cu sucitorul şi decupezi cu gura unui pahar. Le aşezi în forme, unse cu puţin unt, întinzi bine şi înţepi din loc în loc cu furculiţa. Încingi cuptorul şi le coci 20 de minute la foc mediu.

Pentru sosul caramel, amesteci toate ingredientele într-o tigaie, la foc mediu. Laşi pe foc 5-7 minute, timp în care amesteci din când în când până se mai îngroaşă. Îl torni în fomele de tartă când s-a mai răcit puţin.

Pentru frişcă, torni smântâna rece într-un castron şi presari zahărul tos. Baţi cu mixerul până se întăreşte suficient, apoi adaugi zahărul pudră, după gust, şi esenţa. Pui din frişcă peste caramelul care s-a mai întărit.

Tai căpşunile felii şi le aşezi pe deasupra. Pentru glazură, pui apa într-o cratiţă la foc mic, adaugi zahărul şi amesteci până se topeşte. Încorporezi şi pliculeţul de gelatină şi mai laşi 1-2 minute pe foc. Întinzi cu o lingură glazura peste căpşuni şi laşi tartele la rece o oră.

Prăjitură cu aluat sfărâmicios şi căpşuni

Prăjitură cu aluat sfărâmicios şi căpşuni

Tort cu căpşuni, fără coacere

Tort cu căpşuni, fără coacere