Pâinea şi povestea ei
Făină, sare, drojdie şi apă sunt cele patru ingrediente care combinate se transformă în delicioasa pâine. Noi, românii, ne păstrăm credinţa în sacralitatea pâinii. La sărbătorile mari de peste an oaspeţii sunt întâmpinaţi cu pâine şi cu sare.
Reţetă descoperită din greşeală? Ca şi berea, care a fost descoperită accidental (se pare că pe o bucată de pâine a curs apă, iar aceasta a fermentat), se poate ca acelaşi lucru să se fi întâmplat şi cu pâinea.
Cele mai vechi dovezi arheologice privind făina care era transformată în pâine datează din perioada Paleoliticului, în Europa, cu aproape 30.000 de ani în urmă. De-a lungul acestei perioade a istoriei, cerealele constituiau doar una din multele surse de hrană folosite. Vânătoarea şi culesul fructelor erau însă primordiale. Dieta omului în acea vreme se baza pe proteine animale şi pe grăsimi. Cerealele şi pâinea devin alimente de larg consum abia în perioada Neolitică, acum aproximativ 10.000 de ani, când grâul şi orzul erau printre primele plante „domesticite”.
În Antichitate, egiptenii păstrau o bucăţică de aluat din ziua precedentă pentru a o utiliza la prepararea pâinii din ziua următoare. Plata unui egiptean pentru o zi de muncă era de trei pâini şi două beri. Plinius din Elder menţiona că galii şi ibericii foloseau drojdia obţinută din fabricarea berii pentru a produce . În alte părţi ale lumii antice, unde se bea vin în loc de bere, oamenii foloseau o pastă obţinută din fermentarea strugurilor şi făină sau tărâţe de grâu înmuiată în vin ca sursă pentru drojdie.
Care făină e mai hrănitoare
Se pare că ideea unui cuptor preîncălzit cu o gură de acces le-a aparţinut vechilor greci. Grecul Athenaeus descrie într-o lucrare a sa diferitele tipuri de pâine, prăjituri şi checuri ce puteau fi găsite în . Dintre acestea amintim prăjituri prăjite, pâine cu miere şi ulei şi pâinea militarilor – rondele prăjite pe frigăruie. Tipul şi calitatea făinii folosite pentru producerea pâinii putea varia, aşa cum arată Diphilus, care spune că "pâinea din grâu în comparaţie cu cea făcută din orz este mai nutritivă, mai digestibilă şi oricum superioară".