Pâinici împletite

Painici impletite jpeg

Istoria pâinii se împleteşte armonios cu istoria omenirii. Odată cu naşterea lui Iisus, în Bethleem (în aramică, “Oraşul pâinii”), pâinea “cea de toate zilele” a devenit şi trup sfânt. Astazi va prezentam si noi minunata retea de painici impletite.

Ingrediente:

1 kg făină 1 lingură de drojdie 2 căni cu apă călduţă 1 linguriţă de zahăr 1 lingură de sare 1 lingură de ulei

Pentru decor:

susan

chimen

sare grunjoasă

Mod de preparare:

Desfaci drojdia cu zahărul, puţină apă caldă şi 2 pumni de făină. Frămânţi până face băşici şi laşi maiaua la crescut într-un loc cald. Cerni făina rămasă şi după ce plămădeala a crescut o amesteci cu ulei şi sare, turnând apă caldă, puţin câte puţin. Frămânţi bine aluatul de painici până nu se mai lipeşte de degete. Laşi la dospit. După ce a crescut, pui făină pe o planşetă şi rupi aluatul în câte pâinici vrei să faci. Pentru aceste painici impletite, formezi 2 rulouri de cocă pe care le împleteşti, le ungi cu ulei şi le presari cu susan, chimen şi cu sare grunjoasă, după gust. Le pui în forme şi laşi la crescut.

Formezi japonezele astfel: întinzi o bucată de aluat până formezi un rulou lung. Faci o buclă pe care o ridici şi o aşezi pe cele două capete ale sulului, apoi introduci cele două capete în bucla formată, le ungi cu ulei, presari şi pe ele susan, chimen şi sare grunjoasă. Le pui în forme şi le laşi la crescut, tot la loc cald. După ce au crescut, japonezele şi aceste pâinici impletite le dai la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o oră.

Painici cu nuca de cocos

Painici cu nuca de cocos

Cum sa faci painici cu susan

Cum sa faci painici cu susan

Painici cu carnati

Painici cu carnati