Pancove cu gem de căpşuni

pancove gem capsuni jpeg

La gogoşi, „pancove“ în Ardeal şi „pampuşte“ în Bucovina, cerne de două-trei ori făina înainte să începi frământatul. Astfel, nu vei avea surpriza să găseşti impurităţi sau cocoloaşe în făină. Aşadar, poftiţi la pancove cu gem de căpşuni.

Pancove cu gem de căpşuni - Ingrediente (50 gogoşi)

1 kg făină drojdie de mărimea unei nuci coaja rasă de la o lămâie 4-5 linguri zahăr 50 ml ulei 100 g zahăr pudră 1 plic zahăr vanilat 500 ml lapte 2 ouă 500 ml ulei pentru prăjit 300 g gem căpşuni

Pancove cu gem de căpşuni - Mod de preparare

Pui făina cernută într-un vas, faci o gaură la mijloc şi adaugi drojdia dizolvată în 100 ml lapte călduţ (din cele 500 ml) şi o linguriţă de zahăr (din cele 4-5 linguri) şi laşi 5 minute. Adaugi ouăle bătute, coaja de lămâie şi laptele încălzit, în care pui zahărul să se dizolve, şi frămânţi până obţii un aluat potrivit de tare. La final torni uleiul şi mai frămânţi până când nu ţi se mai lipeşte aluatul de mâini. Laşi să dospească 30-45 de minute.

După ce a crescut, întinzi aluatul cu sucitorul şi, cu un pahar, dai formă gogoaşei. Prăjeşti în uleiul încins, într-un ceaun. După ce s-au răcit puţin, le tai un pic cu vârful unui cuţit foarte ascuţit (dacă nu ai un poş) şi pui, în interiorul fiecărei gogoşi, o linguriţă de dulceaţă, apoi le tăvăleşti prin zahărul pudră în care adaugi şi zahărul vanilat.