Panna cotta cu sos de rodii

panna cotta cu sos de rodie jpeg

Pe cât este de bună şi de sănătoasă, rodia are şi o istorie interesantă. Odinioară, ocupa un loc central în folclorul şi legendele multor ţări. În cultura evreiască, deliciosul fruct era considerat un simbol al ferti­lităţii şi al vieţii veşnice, datorită abundenţei de seminţe. Se spu­­ne că în pe­­regri­nă­ri­le sale, ală­­­turi de uce­­nici, Iisus mân­ca fructe de ro­die, de ace­ea i se mai spunea şi „fructul lui Iisus”. Pro­fetul Moha­mmed considera că rodia curăţă spi­ri­tul de invidie şi de ură şi i-a îndemnat pe cei care-l pro­­slăveau să mănânce cantităţi mari din aceste fructe. Propunerea noastră este să încerci această reţetă de panna cotta!

Ingrediente (2 porţii)

2 rodii 500 ml frişcă 100 g zahăr 10 g gelatină 90 ml lapte rece 2 pliculeţe zahăr vanilinat 1 lămâie 50 g za­hăr pudră 1 beţişor scorţişoară 1 linguriţă cu amidon

Mod de preparare

Înmoi gelatina în lapte, apoi o încălzeşti pe baie de aburi. Separat, într-o oală, torni frişca lichidă, presari zahărul, zahărul vanilat şi le ţii pe foc mic până începe să fiarbă. Dai deoparte, adaugi gelatina dizolvată, coajă rasă de lămâie şi amesteci energic. Laşi şi când li­chi­dul este călduţ îl torni în cupe, apoi îl dai la rece minimum patru ore.

Separat, amesteci za­hărul pu­dră, sucul de lămâie, scorţişoara şi sucul de la o rodie. Le fierbi cinci mi­nute, adaugi amidonul dizolvat în puţin suc de rodie sau apă şi ţii pe foc până se îngroaşă şi devine ca un sos. Ţii la răcit, scoţi be­ţişorul de scorţişoară şi torni sosul peste crema din pahare. Le mai dai la rece încă 30 de minute, apoi le serveşti presărate cu sâmburi din rodia rămasă.

foto: 123rf