Panna cotta cu sos de rodii

Pe cât este de bună şi de sănătoasă, rodia are şi o istorie interesantă. Odinioară, ocupa un loc central în folclorul şi legendele multor ţări. În cultura evreiască, deliciosul fruct era considerat un simbol al fertilităţii şi al vieţii veşnice, datorită abundenţei de seminţe. Se spune că în peregrinările sale, alături de ucenici, Iisus mânca fructe de rodie, de aceea i se mai spunea şi „fructul lui Iisus”. Profetul Mohammed considera că rodia curăţă spiritul de invidie şi de ură şi i-a îndemnat pe cei care-l proslăveau să mănânce cantităţi mari din aceste fructe. Propunerea noastră este să încerci această reţetă de panna cotta!
Ingrediente (2 porţii)
2 rodii 500 ml frişcă 100 g zahăr 10 g gelatină 90 ml lapte rece 2 pliculeţe zahăr vanilinat 1 lămâie 50 g zahăr pudră 1 beţişor scorţişoară 1 linguriţă cu amidon
Mod de preparare
Înmoi gelatina în lapte, apoi o încălzeşti pe baie de aburi. Separat, într-o oală, torni frişca lichidă, presari zahărul, zahărul vanilat şi le ţii pe foc mic până începe să fiarbă. Dai deoparte, adaugi gelatina dizolvată, coajă rasă de lămâie şi amesteci energic. Laşi şi când lichidul este călduţ îl torni în cupe, apoi îl dai la rece minimum patru ore.
Separat, amesteci zahărul pudră, sucul de lămâie, scorţişoara şi sucul de la o rodie. Le fierbi cinci minute, adaugi amidonul dizolvat în puţin suc de rodie sau apă şi ţii pe foc până se îngroaşă şi devine ca un sos. Ţii la răcit, scoţi beţişorul de scorţişoară şi torni sosul peste crema din pahare. Le mai dai la rece încă 30 de minute, apoi le serveşti presărate cu sâmburi din rodia rămasă.
foto: 123rf